piątek, 16 listopada 2012

dorsz z cytryną i kolendrą

Prosty przepis na doskonałą rybę. Kilka podstawowych, wyrazistych  składników, minimum przygotowań.
Less is more.

DORSZ Z CYTRYNĄ I KOLENDRĄ

  • dwa filety z dorsza po około 150 g
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
MARYNATA:
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 0,5 łyżeczki bardzo drobno posiekanego imbiru
  • 0,5 papryczki chilli drobno posiekanej, bez pestek
Mieszamy składniki marynaty i nanosimy pędzelkiem na rybę. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin, chociaż można gotować tak przygotowaną rybę od razu, smak marynaty będzie tylko mniej intensywny. Gotujemy rybę na parze (jest to dobry sposób, żeby nie rozgotować ryby, gdyż możemy kontrolować stopień ugotowania a w przypadku mięsa tak delikatnego nawet dwie, trzy minuty mają duże znaczenie), można również piec w folii w piekarniku. Trudno podać czas gotowania, zależy on od grubości filetu,  przeciętnie wynosi 5 - 10 minut. Posypujemy kolendrą i podajemy z brązowym ryżem.







1 komentarz:

  1. Lubuję się w rybie bez panierki. Na pewno włącze przepis do swojego menu.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...