wtorek, 11 grudnia 2012

Ciasto czekoladowe z burakami

Intensywnie czekoladowe, wilgotne, a jednocześnie lekkie. Jakość tego ciasta bardzo zależy od jakości czekolady, więc użyjmy takiej, która smakuje nam najbardziej. Ciasto świetnie smakuje z mocną kawą.


CIASTO CZEKOLADOWE Z BURAKAMI
przepis na formę o wymiarach ok. 20 cm na 30 cm
Przepis pochodzi z książki Tender Nigela Slatera
  • 250 g buraków, ugotowanych i startych na tarce o drobnych oczkach (jak na ćwikłę)
  • 200 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 120 g cukru (Nigel daje 190 g, ale ciasto jest mocno słodkie nawet ze 120 g)
  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 135 g mąki
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki espresso (w gotowym cieście nie było w ogóle czuć kawy, można to espresso pominąć)
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (nie mieszamy!). Gdy czekolada będzie już prawie rozpuszczona wlewamy 4 łyżki espresso. Następnie dodajemy masło, czekamy chwilę aż zmięknie, zdejmujemy z ognia i mieszamy aż masło się rozpuści. Zostawiamy do ostygnięcia. Ubijamy pianę z 5 białek, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Żółtka mieszamy razem i dodajemy do przestudzonej masy czekoladowej. Następnie dodajemy buraki, potem ubite białka a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto pieczemy przez 40 min w temperaturze 160 stopni. Według Nigela po tym czasie ciasto miało być upieczone  na brzegach a lekko galaretowate w środku (przy poruszaniu blachą). U mnie ciasto wyszło równomiernie upieczone. Autor przepisu proponuje podawać to ciasto z  crème fraîche wymieszaną z makiem, ale dla mnie to już było za dużo tego dobrego i zrezygnowałam z takiego dodatku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...