piątek, 7 grudnia 2012

keks angielski


Jedno z tradycyjnych ciast bożonarodzeniowych w Wielkiej Brytanii i krajach Commonwealth'u. Istnieje pod wieloma nazwami - Christmas cake, black cake, rum cake, fruit cake i w wielu lokalnych wariantach. Wspólnym, najbardziej charakterystycznym dodatkiem są owoce moczone w alkoholu. I tu również mamy duże zróżnicowanie proponowanych alkoholi (rum, brandy, whiskey, czerwone wino) i owoców. Także czas macerowania owoców jest różny - w znanych mi przepisach waha się od jednej nocy aż do jednego roku. Ja trzymałam swoje owoce przez tydzień, ale robiłam już ten keks z owocami moczonymi tylko przez noc. Za każdym razem wychodzi niezwykle aromatyczny.
Okres około świąteczny  i Boże Narodzenie to chyba najlepszy czas na tego typu ciężkie, intensywne, ciasto. Aczkolwiek wyczytałam gdzieś, że w Trynidadzie i Tobago rum cake to tradycyjne ciasto weselne, więc pewnie jedzą je również w największe upały.


KEKS ANGIELSKI
przepis na formę keksówkę o długości ok. 30 cm
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 300 g masła w temperaturze pokojowej
  • 140 g cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • około 700 g mieszanych suszonych owoców (rodzynki, śliwki, morele, figi, daktyle) + kandyzowana skórka pomarańczowa (50 -100 g) macerowanych przynajmniej przez noc w 700 ml ciemnego rumu
W misce ucieramy mikserem masło, dodajemy cukier i po jednym 4 jajka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz cynamon, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Dodajemy owoce i dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy o średnicy ok 25 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godzinę lub do suchego patyczka.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...