poniedziałek, 3 grudnia 2012

szalotki w białym winie


Zwykłe cebulki nabierają złożonego, wykwintnego smaku – czuć w nich masło i wino, mają przyjemny słodko-słony posmak.

SZALOTKI DUSZONE W BIAŁYM WINIE


  • 6 szalotek
  • 1 łyżka masła lub masła wegańskiego
  • 100 ml białego wina
  • sól do smaku
  • 1 łyżka cukru
Rozpuszczamy w rondlu masło, dodajemy cukier, wrzucamy szalotki. Smażymy na bardzo małym ogniu, aż szalotki się zrumienią. Wlewamy wino i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu  około 5 min. aż szalotki zmiękną (podany czas jest orientacyjny, wszystko zależy od wielkości szalotek). Zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy ogień. Redukujemy płyn, aż stanie się gęsty i brązowy (powinien oblepiać szalotki) – tu również należy stać nad garnkiem i pilnować aby nasz sos się nie spalił. Podajemy jako dodatek, popijamy pozostałym winem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...