środa, 16 stycznia 2013

pieczona kapusta włoska

Staram się jadać sezonowo, więc każda zima oznacza poszukiwania nowych  sposobów przygotowania kilku podstawowych warzyw, dostępnych o tej porze roku. Jest to dobre ćwiczenie kreatywności, bo przy tak niewielkiej ilości sezonowych warzyw, trzeba się mocno nagłówkować, żeby wymyślić coś ciekawego. Dziś bardzo prosty przepis na kapustę włoską pieczoną z parmezanem.  Pieczenie jest naprawdę łatwym i skutecznym sposobem wydobycia tego, co najlepsze z warzyw a dodatek parmezanu podnosi każdą potrawę o poziom wyżej.

PIECZONA KAPUSTA Z PARMEZANEM  

  • nieduża główka kapusty włoskiej
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 4 - 5 łyżek startego parmezanu lub innego podobnego sera (grana padano, dziugas)
  • sól, grubo mielony pieprz
Kapustę szatkujemy na kawałki wielkości połowy pudełka od zapałek (usuwamy twarde części, gdyż nie upieką się w tym samym czasie co liście). Mieszamy z oliwą, solą i pieprzem. Wykładamy na blachę (nie musi być w jednej warstwie) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20 minut, mieszając ze dwa, trzy razy. Gdy kapusta jest już prawie gotowa, posypujemy ją parmezanem, dokładnie mieszamy i wstawiamy z powrotem do piekarnika na około 2 minuty. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...