środa, 2 stycznia 2013

zupa porowa z cheddarem

Zupa ta, to moja próba odtworzenia angielskich klimatów kulinarnych. Dodatek sosu Worcestershire, musztardy w proszku i sera cheddar przywodzi na myśl Welsh rarebit. Musztardę w proszku można pominąć, zupa będzie bardziej łagodna, choć równie dobra. Na pewno nie można zastąpić angielskiej musztardy w proszku  zwykłą musztardą, smak będzie już zupełnie inny (musztarda angielska, jak dla mnie, ma wyraźny chrzanowy posmak, więc chrzan byłby o wiele lepszym zamiennikiem).



ZUPA POROWA Z CHEDDAREM W ANGIELSKIM KLIMACIE

  • 2 pory średniej wielkości (u mnie 360 g), pokrojone w półksiężyce
  • 1 mały lub średni ziemniak pokrojony w kostkę
  • 1 litr bulionu warzywnego (uwaga na sól, dodajemy ser, który jest słony)
  • 4 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżeczki musztardy angielskiej w proszku
  • 100 g cheddara startego na tarce o grubych oczkach
  • masło do smażenia warzyw (ok. 2 - 3 łyżki)
W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pory i ziemniaka, smażymy na średnim ogniu ok 5 - 7 minut (warzywa nie mają się zrumienić, chodzi tylko o to, żeby wydobyć smak). Dodajemy musztardę i sos, mieszamy energicznie, gotujemy 1 minutę. Wlewamy bulion i gotujemy warzywa do miękkości. Zupę miksujemy w blenderze i ponownie zagotowujemy. Dodajemy ser i gotujemy dosłownie moment, do rozpuszczenia się sera. Podajemy z grzankami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...