środa, 20 lutego 2013

chlebki pita



Chlebki pita doskonale nadają się do zaserwowania większej ilości osób, szczególnie gdy są one na różnego rodzaju dietach. Na dużym talerzu umieszczamy pity, obok  warzywa, pieczone mięso, ser feta, mozzarellę, sosy, trochę zieleniny (posiekana kolendra, pietruszka, dymka, itd)  i każda osoba nadziewa sobie swój chlebek, tym czym lubi. Idealne danie dla dzieci.




CHLEBKI PITA

  • 250 g mąki
  • 10 g drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • ciepła woda, tyle ile zabierze ciasto (ok 200 ml)
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy rozpuszczone drożdże oraz oliwę. Po trochu dolewamy wodę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Zostawiamy je w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Ja wstawiam wszystkie ciasta drożdżowe do piekarnika z włączoną lampką, rosną wtedy naprawdę szybko. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 3 - 4 mm i wycinamy kółka. Z podanej porcji wychodzi około 5 pit o średnicy 15 mm. Nastawiamy piekarnik na 230 stopni i czekamy ok. pół godziny aż pity  nieco podrosną a piekarnik nagrzeje się porządnie. Wykładamy pity na blachę i pieczemy ok. 5 minut, w zależności od piekarnika - pity nie mogą się zrumienić, gdyż będą twarde i łamliwe. Wyciągamy i studzimy na kratce. Ostudzone chlebki możemy przechowywać w zamkniętym plastikowym worku przez jeden dzień. 

pita z warzywami i falafelem




pita z warzywami, pieczoną wołowiną i sosem thina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...