środa, 13 lutego 2013

cytrynowo-cynamonowe ciasto z białek

W przypadku wypieków o wyższości żółtek nad białkami uczy nas samo życie. Niestety, prawda ta oznacza, że przeciętny cukiernik-amator zostaje z pokaźną ilością białek, z którymi nie za bardzo wie, co zrobić. Skrzętni i zapobiegliwi mrożą, ale to tylko odwleka moment decyzji co do dalszego losu jajecznych odpadów. Jak je później wykorzystać? W pierwszym odruchu cukiernik-amator myśli "bezy", ale nawet niestrudzeni miłośnicy słodkości muszą się poddać w zbyt częstym zderzeniu z powalającą na kolana słodyczą bezików. No dobrze - pavlova. Jest to jakieś rozwiązanie, przynajmniej na pewien czas - cierpkość owoców łagodzi słodycz bezy. Gdyby jednak nasz niestrudzony cukiernik-amator, chciał czegoś nowego, zaproponowałabym mu ciasto cytrynowo-cynamonowe na białkach, charakteryzujące się nieznośną wręcz lekkością.


CIASTO CYTRYNOWO-CYNAMONOWE NA BIAŁKACH
( z Kuchni nad Atlantykiem + moje modyfikacje)
W oryginale ciasto to, jest posypane płatkami migdałów wymieszanymi z cynamonem. Mnie jakoś te chrupkie płatki  nieprzyjemnie kontrastowały z bardzo miękkim i delikatnym ciastem, do tego cały czas spadały, więc z nich zrezygnowałam

  • 8 białek (u mnie 200 ml)
  • 125 g mąki
  • 125 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 175 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu (lub posypujemy gotowe ciasto cukrem pudrem z cynamonem)
  • skórka otarta z jednej cytryny
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny, a potem na zmianę masło i przesianą mąkę oraz cynamon, jeśli używamy. masę wykładamy na okrągłą blachę o średnicy ok 22 cm (ciasto jest dosyć niskie). Pieczemy w 180 stopniach ok pół godziny, do suchego patyczka.

Można zrobić też alternatywną wersję tego ciasta - torcik z bitą śmietaną. Ciasto pieczemy według powyższego przepisu, pomijamy jednak cynamon. Ubijamy około 350 g śmietany 30 lub 36% i przekładamy nią ciasto przekrojone na pół.





2 komentarze:

  1. Dodaję przepis do mojej kolekcji przepisów zużywających białka:). Dotychczas były to głównie bezy, które leżały i czekały na okazję zużycia, albo białka dodawane tu i ówdzie: do naleśników, do leniwych itd. Znalazłam też taki przepis (7 białek) ale jeszcze nie próbowałam:
    http://www.kwestiasmaku.com/desery/czekolada/torcik_truflowy/przepis.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że smakowało. A przepisów na wykorzystanie białek nigdy za wiele.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...