sobota, 2 lutego 2013

łopatka z porami, pieczarkami i zielonym pieprzem

Kolejny rewelacyjny przepis Nigela Slatera. Prosty, bez udziwnień na siłę, doskonale skomponowany - od razu widać, że przepis został dopracowany, dopieszczony i wielokrotnie przetestowany. Każdy składnik dania jest wyczuwalny w gotowej potrawie, a jednocześnie doskonale ze sobą współgrają tworząc harmonijną całość. Oprócz zwiększenia ilości mąki o łyżkę nie wprowadziłam żadnych modyfikacji do tego przepisu, choć nieco zmieniłam sposób przygotowania, żeby było mi wygodniej.


WIEPRZOWINA Z PORAMI, PIECZARKAMI I MARYNOWANYM ZIELONYM PIEPRZEM


  • 500 g wieprzowiny pokrojonej na gulasz (u mnie łopatka)
  • 650 g porów, pokrojonych na kawałki wielkości 2 cm (ok 4 pory)
  • 500 g pieczarek, pokrojonych na połówki lub ćwiartki
  • 500 - 600 ml bulionu drobiowego
  • 4 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
  • pęczek pietruszki, posiekanej
  • 140 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 liście laurowe
  • masło do smażenia porów i pieczarek
  • sól i pieprz do smaku

W brytfannie lub dużym garnku rozpuszczamy masło i dusimy pory pod przykryciem ok. 15 minut (nie rumienimy). Na oleju lub smalcu podsmażamy łopatkę (najlepiej partiami, aby nie obniżyć zbytnio temperatury tłuszczu) i dodajemy do porów. Następnie na maśle podsmażamy pieczarki i gdy będą złociste dodajemy do porów i mięsa. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe i ewentualnie sól. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok godziny (Nigel piekł w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez ok 50 -60 minut). Pod koniec gotowania dodajemy marynowany pieprz, pietruszkę i zalewamy śmietanką wymieszaną z mąką. Sprawdzamy czy nie trzeba doprawić solą lub pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...