piątek, 1 marca 2013

kulebiak z kapustą i grzybami

Nadchodzi wiosna, więc to ostatni dzwonek dla ciężkich zimowych dań. Ciasto na kulebiak, który dziś piekłam, jest zbliżone do ciasta na brioszki - zawiera w sobie stosunkowo dużo masła (choć nie tyle, ile standardowe ciasto na te francuskie bułeczki). Nadzienie klasyczne - grzyby z kapustą oraz równie klasyczny sposób podania - z czystym barszczem.






KULEBIAK  Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI


ciasto:

  • 250 g mąki pszennej 
  • 150 g mąki krupczatki
  • 120 g masła, rozpuszczonego
  • 2 jajka
  • 15 g drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
farsz:
  • 800 g kiszonej kapusty (można użyć świeżej lub połączyć oba rodzaje kapusty)
  • 60 g suszonych grzybów (podgrzybki, prawdziwki)
  • 3 średniej wielkości cebule, drobno posiekane
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, spora ilość świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 - 2 łyżki bułki tartej 
  • 2 jajka ugotowane na twardo
Rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku, dodajemy szklankę mąki. Zostawiamy na około 10 - 15 minut w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną rosnąć. W misce mieszamy obie mąki (już bez tej jednej szklanki, która znalazła się w rozczynie), dodajemy sól, drożdże oraz jajka. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy masło. Ciasto będzie wymagało dość długiego wyrabiania, żeby ta ilość tłuszczu się dobrze wchłonęła. Zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

W tym czasie przygotowujemy farsz.

Grzyby zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy około 30 minut. W drugim garnku gotujemy kapustę z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim, aż będzie miękka. Dokładnie odsączamy! Jest to bardzo ważne, bo mokre składniki farszu mogą rozmoczyć ciasto, które się nie upiecze. Na patelni podsmażamy cebulę na złoty kolor. Siekamy kapustę, grzyby, dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą, tak żeby farsz był suchy.



Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt (u mnie wyszedł wielkości 40 cm na 25 cm, ze ścinków upiekłam bułeczki z dżemem). Na środku, wzdłuż całego prostokąta układamy wałek z farszu, obkładamy jajkami pokrojonym w plastry i zlepiamy brzegi ciasta (kulebiak ma mieć to złączenie u góry). Przekładamy na blachę wysypaną mąką krupczatką i pieczemy około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Podajemy pokrojony w plastry z barszczem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...