piątek, 15 marca 2013

kanadyjska szarlotka Froda


Przepis na tę szarlotkę pochodzi z magazyny Kuchnia. Recepturę musiałam nieco zmodyfikować, bo ilość cukru użyta do jednej skromnych rozmiarów szarlotki, wystarczyłaby do posłodzenia kawy zbożowej połowy batalionu. Poza tym nie lubię objętościowego podawania ilości mąki, cukru itp, więc z pomocą mojej elektronicznej wagi przeliczyłam wszystko na gramy. Cel był warty zachodu, bo szarlotka jest niezwykle smaczna a pracy przy niej niewiele, do tego można ją zrobić ze składników, które chyba każdy z nas ma zawsze na podorędziu.



KANADYJSKA SZARLOTKA FRODA


  • 360 g jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych) - w oryginale golden delicjusz, ale każde twarde jabłka będą dobre
  • 300 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka soli (składnik dosyć istotny; buduje nam słodko-słony kontrast w cieście)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka lekko ubite trzepaczką z 2 łyżkami mleka
Mieszamy suche składniki. Dodajemy masło i rozcieramy w palcach do utworzenia się kruszonki. Dodajemy jajka rozbite z mlekiem i zagniatamy w miarę zwartą kulę. Na koniec dodajemy jabłka pokrojone w kostkę (1 cm na 1 cm) i przekładamy do okrągłej formy o średnicy ok. 22 cm. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 - 45 minut, do suchego patyczka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...