czwartek, 21 marca 2013

zupa z ciecierzycy

Bardzo dobra zupa, choć wygląda może nieco ponuro (a ten ponury wygląd zaskakująco trafnie koresponduje z błotem pośniegowym pierwszego dnia wiosny).



ZUPA Z CIECIERZYCY I SZPINAKU

  • 100 g suchej ciecierzycy (lub 220 g z puszki)
  • 200 g szpinaku
  • 0,75 l wywaru z warzyw 
  • 0,5 l przecieru pomidorowego
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 5 ząbków czosnku, posiekanych
  • 1 papryczka chilli 
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 3 - 4 łyżki soku z cytryny

Jeśli nie używamy gotowej ciecierzycy z puszki, zalewamy suche ziarna wodą na  noc a następnie wylewamy wodę, w której moczyliśmy ciecierzycę, zalewamy świeżą wodą i gotujemy ją do miękkości. (ok 1,5 h). Na oleju podsmażamy cebulę, czosnek i chilli,  następnie dodajemy kumin, kolendrę, kminek i skórkę cytrynową i smażymy całość jeszcze ok. 1 minuty. Zalewamy bulionem, dodajemy przecier pomidorowy, sok z cytryny i ciecierzycę i doprowadzamy do wrzenia. Na patelni podsmażamy szpinak do lekkiego zwiędnięcia i dodajemy do wrzącej zupy. Jeśli zupa jest zbyt rzadka zagęszczamy ją 1,5 łyżki mąki pszennej rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprawiamy do smaku i zupa jest gotowa.

za tym niepozornym wyglądem skrywa się doskonały smak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...