sobota, 27 kwietnia 2013

kapusta pieczona w pomidorach

Jako dziecko pracowicie wydłubywałam najmniejsze nawet kawałki mięsa z bigosu, upychając je na brzegu talerza, tworząc mięsny wieniec-obwódkę. Chciałam ostatnio poeksperymentować z pieczoną kapustą i wyszło mi coś, co smakuje jak bigos, choć bigosem nie jest.   Najważniejsze, że nie trzeba wydłubywać mięsa!

ładny bigos - kapusta w pomidorach 


KAPUSTA PIECZONA W POMIDORACH

  • 850 g poszatkowanej kapusty - ok. 1/2 dużej główki (zwykłej lub pół na pół z kiszoną)
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 0,5 łyżki grubo mielonego pieprzu lub więcej, jeśli chcemy uzyskać bigos na ostro
  • 1 - 1,5 szklanki przecieru pomidorowego

Mieszamy wszystkie składniki w brytfannie lub naczyniu do zapiekania (z pokrywką) i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 1 - 1,5 godz. aż kapusta będzie miękka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...