sobota, 25 maja 2013

ciasto z truskawkami i rabarbarem


Choć sezon na rabarbar i szparagi rozkręcił się  na dobre,  ja jeszcze nie zdążyłam się nasycić ani jednym, ani drugim, a tu  już zaczynają się pojawiać pierwsze truskawki (te prawdziwe, na które warto czekać cały rok, nie oszukując się produktami truskawkopodobnymi dostępnymi zawsze, a smakującymi wiadomo jak). Dziś upiekłam placek, w którym znalazły się i rabarbar, i truskawki, a do tego delikatna nuta pomarańczy. Ciasto, to chyba wszystkim dobrze znane, ciasto sypane z kaszy manny, do którego mam ogromną słabość. Kruszy się dosyć mocno, wyjmując je z blachy, należy dobrze je podważyć, aby żadne niepotrzebne resztki nie zostały na dnie blachy, smętnie do niej przyklejone. 



CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI Z POMARAŃCZOWĄ NUTĄ

przepis na formę o wymiarach 18 na 28 cm
ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 150 g zimnego masła
nadzienie:
  • 250 g rabarbaru (waga po obraniu)
  • 250 g truskawek
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej (koniecznie domowej) lub skórka otarta z połowy dużej pomarańczy
  • 0,5 - 0,75 szklanki cukru (w zależności od tego jak słodkie są truskawki)
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
Mieszamy wszystkie suche składniki ciasta. Dwie trzecie ciasta wykładamy na blachę, na nie wykładamy cienkie wiórki masła (ok. 75 g).

  













Rabarbar kroimy na kawałki wielkości 1 cm, truskawki kroimy na nieco większe kawałki niż rabarbar. Mieszamy je w misce razem ze skórką pomarańczową, mąką ziemniaczaną i cukrem (cukier dodajemy bezpośrednio przed wyłożeniem owoców na ciasto, gdyż pod jego wpływem owoce zaczną puszczać sok zbyt wcześnie!) . Tak przygotowane owoce wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto, posypujemy je pozostała jedną trzecią ciasta i obkładamy wiórkami masła (ok 75 g). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 50 - 60 min, do zezłocenia. Podczas pieczenia owoce będą wydzielać sok, który będzie zamieniany w  kisiel przez mąkę ziemniaczaną, dlatego po upieczeniu ciasta należy poczekać aż zupełnie ostygnie a kisiel się zsiądzie i przestanie być płynny.

bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika kisiel jest jeszcze płynny





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...