środa, 1 maja 2013

pieczone migdały na ostro

Wspaniała przekąska, zdrowa i niebanalna alternatywa dla chipsów czy paluszków - migdały podpiekane w piekarniku z przyprawami. Poddanie migdałów działaniu wysokiej temperatury pozwala wydobyć z nich pełnię aromatu, ich "orzechowość", a przyprawy wzbogacają smak. Ostre, wyraziste, w sam raz do piwa.

PIECZONE MIGDAŁY NA OSTRO

  • 150 g migdałów
  • po jednej łyżeczce: soli, ostrej papryki, mielonego kminku i mielonej kolendry
  • po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego i gałki muszkatołowej
  • 3- 4 łyżki oleju lub oliwy, tak aby uzyskać dość rzadką pastę

migdały przed pieczeniem

Mieszamy w misce wszystkie składniki oprócz migdałów na dosyć rzadką pastę. Następnie wrzucamy migdały, dokładnie obtaczamy je w przyprawach i przekładamy ja na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Migdały powinny być ułożone w jednej warstwie. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni  aż zaczną wydzielać orzechowy aromat (około 15 minut, ale jak zwykle, w zależności od piekarnika czy migdałów migdałów czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć.

Zamiast oleju możemy rozbić widelcem jedno białko z małego jajka, wrzucić do niego migdały i dokładnie je obtoczyć a następnie wsypać przyprawy i dokładnie wymieszać. Glazura z białka sprawia, że przyprawy się nie obsypują a gotowe migdały nie pozostawiają tłustych śladów, tak jak w przypadku   dodania oleju.

migdały po upieczeniu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...