niedziela, 19 maja 2013

szparagi smażone na maśle

Czasem najprościej znaczy najlepiej. Szparagi, masło, sól. Spróbujcie, a zobaczycie dlaczego mniej znaczy więcej. Tak przygotowane szparagi jadłam ostatnio u znajomych i od tego czasu robię je tylko w ten sposób.


SZPARAGI NA MAŚLE

  • pęczek zielonych szparagów
  • 3 - 4 łyżki masła
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz (opcjonalnie)
Oddzielamy zdrewniałe końce szparagów (należy złapać dwa końce szparaga i go złamać, szparag wtedy dzieli się na włóknistą i dobrą część). Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy, aż szparagi będą miękkie, odwracając je od czasu do czasu. Należy uważać na temperaturę smażenia - jeśli będzie zbyt wysoka masło się spali, a całe danie będzie do wyrzucenia. Czas smażenia jest bardzo orientacyjny - zależy od grubości i świeżości szparagów (a kupić naprawdę świeże szparagi jest zadziwiająco trudno) - wynosi od ok 5 do 15 minut. Gdyby szparagi były długo twarde, można zmniejszyć gaz, przykryć patelnię pokrywką i tak smażyć do miękkości. Po usmażenieu posypujemy solą i ewentualnie pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...