niedziela, 12 maja 2013

tarta z rabarbarem i jabłkiem

Jeszcze jabłka i już rabarbar. 
Pysznie


TARTA Z RABARBAREM I JABŁKAMI

  • ciasto kruche stąd (2/3 na spód, 1/3 na krateczkę)
  • 200 g jabłek pokrojonych w grubą kostkę (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
  • 200 g rabarbaru pokrojonego w 1-centymetrowe kawałki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 40 g masła
  • 3/4 szklanki cukru (można dać więcej lub mniej w zależności od użytych jabłek)
  • 1/4 - 1/2 łyżeczki soli (dla miłośników słodko-słonych smaków, można pominąć)
  • 1 jajko

Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę do tart o średnicy ok. 22 cm. Podpiekamy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Masło, cukier i ewentualnie sól rozpuszczamy w garnku - możemy je lekko skarmelizować (nie za bardzo, bo łatwo tę masę przypalić). Studzimy do temperatury pokojowej i dodajemy jajko, mieszając widelcem (nie trzeba ubijać).
Rabarbar i jabłka posypujemy mąką ziemniaczaną i dobrze ją wcieramy w owoce, tak aby były nią równomiernie pokryte.
Wykładamy mieszankę owocową na podpieczony spód, polewany masą maślano-jajeczno, na wierzchu układamy krateczkę (smarujemy ją mieszanką jednego białka, które zostanie z ciasta i łyżką mleka) i pieczemy ok. 30 - 40 minut do zrumienienia. Tartę kroimy po całkowitym ostygnięciu.



2 komentarze:

  1. Też staram się ograniczać cukier, ale pokusa jest nieraz zbyt silna i nie powiem, że Twój wpis o cukrze, jest to miód na moje serce:). Tłumaczę sobie, że ta ilość, którą ja jem i tak jest niczym w porównaniu z tym co dostawałam w dzieciństwie kiedy to "cukier krzepił":)
    No i dla osłody czytam sobie czasami Ćwierczakiewiczową:)
    "Mięso, odżywia czyli karmi krew i nadaje siłę muskularną;
    chleb, mączne potrawy i cukier, ogrzewają organizm i dają mu cieplik;
    jarzyny i aromaty służą do trawienia.
    Narkotyki są dodatkiem pożywienia"

    :)))
    zacytowałam z : http://staropolski-zapiecek.blogspot.com/2012/02/xix-wieczne-wiesci-o-wpywie-pokarmu-na.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie też te informacje o cukrze nie zachwycają, ale dr Lustig praktykuje w Stanach i jego obserwacje dotyczące skutków nadmiernego spożycia cukru były oparte na badaniu amerykańskich pacjentów. My jednak nie spożywamy tyle cukru, te wszystkie słodkie gazowane napoje nie są tak wszechobecne w Polsce czy nawet większości Europy, więc aż takie skutki nam pewnie nie grożą. A Ćwierczakiewiczową uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...