czwartek, 16 maja 2013

tarta ze szparagami i szynką parmeńską


Oops, I did it again...
Kolejna tarta, tym razem wytrawna. Proste, klasyczne połączenie smaków na majową kolację. Przepis wzięty z miesięcznika Kuchnia (nr 5 2005 r), zmodyfikowany nieco przez mnie.


TARTA ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

przepis na prostokątną blachę o wymiarach 26 cm na 21 cm


  • ciasto francuskie o wymiarach nieco większych niż blacha (musimy mieć ok 1 cm ciasta na zrobienie rantu)
  • 400 g szparagów (białych, zielonych lub mieszanych)
  • ok. 50 g szynki parmeńskiej
  • 100 ml śmietany 30%
  • 40 g parmezanu lub innego podobnego sera, startego
  • 2 jajka
  • sól, ewentualnie pieprz 
Przygotowujemy ciasto - blachę wykładamy papierem do pieczenia, na nim układamy ciasto francuskie formując rant dookoła. Obciążmy ciasto np. inna blachą, fasolą wyłożoną na papierze do pieczenia lub ciężarkami do ciasta i podpiekamy je około 15 minut w temperaturze 180 stopni (chodzi o to, żeby ciasto się upiekło, ale nie było puszyste). Ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze około 10 minut, żeby ciasto nabrało złotego koloru.

W czasie pieczenia ciasta usuwamy zdrewniałe końcówki szparagów; białe szparagi obieramy obieraczką do warzyw, zielone pozostawiamy bez obierania. Tniemy je na 2-centymetrów kawałki i blanszujemy je około 5 minut (czyli wrzucamy je do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu). Odcedzamy szparagi. Szynkę parmeńską kroimy na kawałki wielkości mniej więcej pudełka od zapałek.   Mieszamy jajka, śmietankę i ser. Na podpieczonym spodzie układamy szparagi i szynkę, polewamy masą jajeczną i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni, aż wierzch będzie ładnie zrumieniony.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...