niedziela, 30 czerwca 2013

ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką


Jest coś niebywale kojącego i domowego w cieście drożdżowym. Niestety, jest to ciasto bardzo nietrwałe, gdyż łatwo traci wilgoć i szybko staje się zbyt suche, żeby mogło smakować. Dodatek masła, oprócz nadania walorów smakowych nieco opóźnia wysychanie wypieków drożdżowych, ale nawet takie ciasto nie będzie dobre następnego dnia. O tym co zrobić ze starym ciastem drożdżowym napiszę w następnym poście, dziś przepis na:

CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ
przepis na blachę 35 cm na 25 cm

ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka (małe lub średnie)
  • 80 g masła roztopionego
  • 20 g drożdży
  • szczypta soli
kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru (część cukru można zastąpić dodatkiem cukru waniliowego)
owoce:
  • 500 g truskawek (lub malin, jagód, wiśnie, etc)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej  (mąka ziemniaczana umożliwia dodanie większej ilości owoców, gdyż wiąże sok, który inaczej rozmoczyłby ciasto)
Zaczyn: W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy 1/2 szklanki mąki i łyżeczkę cukru. Zostawiamy w cieple na około 15 minut do wyrośnięcia.

Jajka lekko podgrzewamy (można na parze, ale ja zawsze stawiam garnek z jajkami na dosłownie 2 minuty na małym ogniu - mają osiągnąć temperaturę pokojową lub lekko powyżej) i ubijamy przez chwilę mikserem z cukrem i solą (chodzi o to, żeby dobrze wymieszały się z cukrem, nie mają być puszyste i kremowe). Pozostałe 2 i 1/2 szklanki mąki przesiewamy, dodajemy wyrośnięty zaczyn, masę jajeczną i wyrabiamy na gładkie ciasto. Może się lepić nieco do rąk, nie ma to wielkiego znaczenia, bo nie będziemy z niego formować bułeczek, tylko wyłożymy na blachę. Gdyby ciasto było bardzo rzadkie, możemy dodać  1/2 szklanki mąki. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, wlewamy masło i ugniatamy dalej aż ciasto będzie miało jednolita strukturę. Wykładamy na blachę i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na około 1 godzinę (najlepiej w piekarniku z włączoną lampką).

Kruszonka: mieszamy mąkę z cukrem i rozcieramy z masłem do uzyskania konsystencji kaszki.
Truskawki:  kroimy truskawki na ćwiartki lub połówki i dobrze mieszamy z mąką ziemniaczaną. 

Na wyrośnietym cieście równomiernie układamy truskawki, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...