środa, 26 czerwca 2013

Guo Bao Rou - wieprzowina po chińsku


Guo Bao Rou, to danie pochodzące z północnych chin, z prowincji Heilongjiang. Są to cienkie plastry schabu usmażone w cieście na głębokim tłuszczu, a potem krótko podsmażone w słodko-kwaśnym sosie o intensywnym aromacie czosnku i imbiru. Ja podałam swoje guo bao rou z makaronem. Przepis znalazłam w internecie, nigdy w Chinach nie byłam, więc nie ręczę, że moje receptura jest stuprocentowo autentyczna (a znając życie mogą się założyć, że w mniejszym lub większym stopniu odbiega od oryginału), natomiast ręczę za to, że tak przyrządzone guo bao rou jest niezwykle pyszne. Więcej o tym daniu oraz przepis, z którego korzystałam znajdziecie tutaj.



GUO BAO ROU


marynata do mięsa:

  • 200 g schabu pokrojonego na około dwu milimetrowe plastry (ja swój schab mocno zmroziłam, inaczej nie dałoby się tak cienko pokroić bez jakieś specjalistycznego sprzętu)
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki chińskiego wina do gotowania*
ciasto do smażenia:
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki wody

sos:

  • 1 papryczka chilli drobno posiekana
  • 2 - 3 cebule dymki ze szczypiorkiem drobno posiekane
  • kawałek imbiru drobno starty (około 2 łyżeczki)
  • 5 łyżek czerwonego lub czarnego chińskiego octu
  • 2 - 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane (w oryginalnym przepisie 2)
do podania:
  • pół pęczka kolendry
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • paseczki ogórka i marchewki (pocięte na mandolinie)
  • ryż lub makaron chow mein

Mięso marynujemy w winie i sosie sojowym przez około 20 min. Wszystkie składniki sosu oprócz czosnku mieszamy razem i zostawiamy na później.Rozgrzewamy olej do temperatury 180 stopni. Mieszamy mąkę z wodą aż powstanie ciasto (konsystencja mniej więcej taka, jak w cieście naleśnikowym). Kawałki zamarynowanego schabu maczamy w cieście i smażymy partiami na głębokim oleju do zrumienienia. Wyciągamy i osączamy na papierowym ręczniku; smażone kawałki przechowujemy w ciepłym miejscu. Gdy całe mięso będzie już usmażone, na dużej patelni podgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy czosnek, po czym dodajemy pozostałe składniki sosu. Doprowadzamy do zagotowania i wrzucamy usmażony schab i smażymy przez około 1 minutę. Staramy się obtoczyć całe mięso w sosie. Mięso wykładamy na talerz, polewamy resztką sosu, posypujemy zieleniną i warzywami i podajemy. 

*autorowi przepisu chodziło prawdopodobnie o wino Shaoxing, które jest dosyć trudno dostępne w Polsce. Jako substytutu można użyć wytrawnego cherry (Japońskie mirin, to zupełnie inny smak). Wino to nie jest aż tak bardzo istotne, bo sos ma bardzo wyrazisty smak i i tak zagłusza smak marynaty. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...