wtorek, 23 lipca 2013

ciasto orzechowe z wiśniami

Prosty, szybki placek, doskonałe połączenie wiśni i orzechów włoskich. Przepis pochodzi stąd, ja go tylko trochę zmodyfikowałam.



CIASTO ORZECHOWE Z WIŚNIAMI
przepis na blachę o wymiarach 30 cm na 20 cm

  • 250 g orzechów (150 g należy zmielić, 100 g grubo pokroić)
  • 500 g wiśni (waga razem z pestkami)
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej
  • 140 g cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Najpierw drylujemy wiśnie, zasypujemy je łyżką cukru i zostawiamy na ok. pół godziny, żeby obciekł sok. 
W misce mieszamy mąkę pszenną, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, kakao i sól. 
W osobnej misce ucieramy masło na puszystą masę, dodajemy cukier a następnie kolejno po jednym jajku. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, dodajemy pozostałe sypkie składniki z pierwszej miski, a potem delikatnie wiśnie odsączone z soku. Wykładamy na blachę o wymiarach ok. 30 cm na 20 cm. Wierzch ciasta posypujemy grubo posiekanymi orzechami, wymieszanymi z  1 łyżką cukru. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 -  50 minut lub do suchego patyczka.




4 komentarze:

  1. Orzechowe ciasto biorę w ciemno! Uwielbiam wszystko, co orzechowe ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A orzechy świetnie łączą się z wiśniami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że smakowało :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...