środa, 17 lipca 2013

kremowy deser z sosem z czarnych porzeczek


Czarne porzeczki są zdecydowanie niedocenione, a ich cierpko-kwaśny wyrazisty charakter nie przysparza im tylu wielbicieli, na ilu zasługują. Na surowo są praktycznie nie do jedzenia, ale już niewielka obróbka pozwala cieszyć się ich niewiarygodnym smakiem. Ten kremowy deser, który dziś prezentuję powstał z myślą o tym, aby stanowił  łagodne, aksamitne tło dla sosu porzeczkowego. Razem tworzą udaną parę dobraną na zasadzie łączenia się przeciwieństw.



KREMOWY DESER Z SOSEM Z CZARNYCH PORZECZEK

krem:
  • 300 ml śmietany 30%
  • 200 ml mleka
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 30 g cukru (lub więcej do smaku)
Wszystkie składniki oprócz żelatyny umieszczamy w garnku i miksujemy, tak aby nie było grudek. Stawiamy na mały ogień i cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania. Masa nieco zgęstnieje. Gdy tylko zacznie wrzeć natychmiast ściągamy z ognia - jeśli będziemy gotować za długo masa się rozwarstwi i powstaną nieestetyczne grudki. Jeśli zauważymy, że coś takiego zaczyna się dziać, od razu wstawiamy garnek do zimnej wody i energicznie mieszamy. Teraz możemy sprawdzić, czy nie trzeba dodać jeszcze cukru. Żelatynę umieszczamy w małym garnuszku dodajemy niewielką ilość zimnej wody, mieszamy i czekamy aż napęcznieje. Następnie stawiamy ją na mały gaz i cały czas mieszając podgrzewamy aż stanie się płynna. Nie zagotowujemy! Dodajemy żelatynę do masy śmietanowej dokładnie mieszamy i rozlewamy powstały krem do miseczek. Zostawiamy w chłodnym miejscu do stężenia przez około 3 - 4 godziny. Gdy masa będzie już zastygnięta, umieszczamy miseczki na dosłownie 2 - 3 sekundy w gorącej wodzie (ułatwi to wydobycie kremu z foremki) i wykładamy na talerzyk. Dekorujemy sosem porzeczkowym.

sos porzeczkowy:
  • 200 g porzeczek
  • 70 g cukru (lub więcej w zależności jak kwaśny chcemy mieć sos)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Porzeczki umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu (powinny puścić na tyle dużo soku, żeby nie trzeba było dodawać wody). Po około 10 minutach od zagotowania powinny już mocno zmięknąć i puścić większość soku. Rozrabiamy łyżeczkę mąki ziemniaczanej w 1/4 szklanki wody i dodajemy do porzeczek. Doprowadzamy do zagotowania i zostawiamy sos do schłodzenia.




1 komentarz:

  1. Lubię takie kremowe desery! A sos z porzeczek musi być idealnym dopełnieniem :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...