środa, 31 lipca 2013

papryka marynowana w oleju z pietruszką i czosnkiem



Obok marynowanych bakłażanów, taka papryka to jeden z moich ulubionych składników letnich kanapek. Można też podawać ją jako przystawkę lub wyjadać prosto ze słoika :). Zamiast pietruszki spróbujcie użyć bazylii, pomińcie czosnek, jeśli  go nie lubicie, olej zamieńcie na oliwę - jednym słowem, dostosujcie przepis do swoich upodobań, bo w każdej wersji papryka będzie wyśmienita.



PAPRYKA MARYNOWANA W OLEJU Z PIETRUSZKĄ I CZOSNKIEM


  • 2 czerwone papryki
  • 3 - 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 5 łyżek posiekanej pietruszki
  • 0,5 - 1 szklanka oleju lub oliwy
O tym jak opiekać paprykę pisałam w poście o zupie z pomidorów i pieczonej papryki. Sama się więc tutaj zacytuję.

"Dwie papryki wkładamy na blachę do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na najwyższą półkę i opiekamy aż staną się lekko czarne (około 10 - 15 minut). Obracamy na stronę, która się jeszcze nie opiekła i pieczemy tak długo aż cała papryka będzie równomiernie zrumieniona. Możemy również opiekać papryki na patelni grillowej obracając je od czasu do czasu. Jeśli pieczemy paprykę w w piekarniku możemy przygotować ją dzień wcześniej, np przy okazji pieczenia czegoś innego. Upieczoną paprykę wkładamy do foliowego worka, szczelnie zamykamy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy je ze skórki, która powinna zejść bez problemu. "

Paprykę kroimy wzdłuż na ćwiartki, ósemki lub w ogóle na drobne paski. Układamy w słoiku warstwami posypując każdą warstwę pietruszką i czosnkiem. Na koniec zalewamy wszystko olejem lub oliwą, tak aby cała papryka była nim zakryta (ponieważ paprykę możemy układać w naczyniach o różnych kształtach ilość oleju podana w przepisie może się zwiększyć lub zmniejszyć). Zostawiamy w lodówce przynajmniej na 12 godzin, żeby smaki się przegryzły. Taką paprykę możemy przechowywać w lodówce około tygodnia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...