środa, 3 lipca 2013

prawie bread and butter pudding, czyli drożdżowego placka życie po życiu


W poprzednim poście pisałam między innymi o tym, jak suchy i niedobry jest placek drożdżowy na drugi dzień. Szkoda jednak wyrzucać prawie dobry placek, więc dziś podaję sposób na zapobieżenie karygodnej marnacji. Zmodyfikowałam przepis na angielski bread and butter pudding - zamiast tradycyjnego czerstwego chleba zapieczonego w śmietance/mleku, ja zapiekam suchy placek drożdżowy. I tak oto dokonuję kuchennego recyclingu. Ciasto drożdżowe po takim liftingu, nie ustępuje świeżemu, czasem mam nawet większą ochotę  na tę przerobioną wersję.

BREAD AND BUTTER PUDDING Z CIASTA DROŻDŻÓWEGO


  • 400 g suchego placka drożdżowego (może być z owocami)
  • 250 ml śmietanki 30% lub mleka albo mieszanki jednego i drugiego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w rumie (można pominąć rodzynki albo je zostawić bez moczenia w rumie)
  • szczypta gałki muszkatołowej lub 1/2 łyżeczki cynamonu (można pominąć)
  • cukru w zasadzie nie trzeba dodawać, bo sam placek jest słodki, jeśli jednak ktoś bardzo lubi mocno słodkie klimaty, może dosypać do śmietanki/mleka 1 - 2 łyżki cukru




Placek kroimy na kawałki o grubości mniej więcej kromki chleba. Śmietankę/mleko dokładnie roztrzepujemy z jajkiem, dodajemy gałkę muszkatołową lub cynamon. naczynie żaroodporne smarujemy masłem, szczelnie wykładamy pokrojonym plackiem, posypujemy rodzynkami i zalewamy 1/3 mieszanki śmietankowej/mlecznej. 








Przykrywamy pozostałą częścią placka, polewamy pozostałą częścią mieszanki śmietanowej/mlecznej. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 30 minut, aż masa się zetnie. Serwujemy na ciepło, możemy podać z dżemem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...