sobota, 6 lipca 2013

sernik na zimno z jagodami



A kiedy dzień nadchodzi, dzień nadchodzi,
Idziemy na jagody, na jagody.





Wszystko już było - to częste sformułowanie w odniesieniu do literatury, muzyki, sztuk pięknych i chyba też kulinariów. Ciężko wymyślić coś nowego, tak zupełnie z niczego, od zera w związku z czym przeróbki, covery, trawestacje, produkty inspirowane wcześniejszymi są codziennością w naszych czasach. Trudno zrobić coś odkrywczego z sernikiem na zimno, są tysiące wariacji na jego temat, tak naprawdę wszystko już było. Można jedynie taki sernik sobie spersonalizować. Z ciastem w poniższym przepisie możecie zrobić to, co One piece zrobił z przebojem Fasolek. Przerabiajcie - zamiast śmietany i jogurtu możecie dać tylko jogurt lub tylko śmietanę. Zamiennie za śmietanę lub jogurt możecie dać mleko skondensowane (słodzone lub nie). Kremowy serek możecie zastąpić mascarpone lub serkiem 0% (dieta) lub jakimkolwiek innym serem/serkiem o gładkiej konsystencji. Skórkę cytrynową zamieńcie na skórkę pomarańczową lub z limonki albo dajcie ziarenka  z jednej laski wanilii lub część cukru zastąpcie cukrem waniliowym. Zamiast jagód można użyć innych owoców jagodowych (truskawek, poziomek, malin lub przetartych przez sitko jeżyn czy porzeczek). Trzeba pamiętać jedynie o tym, żeby łączna waga nabiału wynosiła około 900 g na 25 g żelatyny. A żelatynę radzę zważyć, bo gdy dacie jej za mało (a łyżka jest łyżce nierówna), będzie jeść wasz sernik z pucharków, jak ja, gdy nie chciało mi się wyciągnąć wagi, żeby zważyć żelatynę. 



SERNIK NA ZIMNO Z JAGODAMI

masa serowa:

  • 400 g kremowego serka typu Philadelphia (o wysokiej zawartości tłuszczu)
  • 250 g (1 szklanka) śmietany kremówki (w przypadku śmietanki waga wynosai mniej więcej tyle ile objętość)
  • 250 ml jogurtu typu greckiego
  • 80 g cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • około 3 - 4 łyżki soku z cytryny
  • 25 g żelatyny (około 4 łyżek)
jagody:
  • 400 g jagód
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka cukru
spód:
  • 100 g zmielonych ciasteczek typu digestive biscuits lub petit beurre
  • 80 g rozpuszczonego masła o temperaturze pokojowej
Zmielone ciasteczka mieszamy z masłem i wykładamy blachę o średnicy ok 22 cm powstała masą. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut, aż masa zastygnie.

Dokładnie mieszamy razem serek, jogurt i śmietanę, dodajemy cukier, skórkę z  cytryny i doprawiamy sokiem z cytryny do smaku. W garnuszku zalewamy żelatynę około 80 ml zimnej wody i mieszamy dokładnie. Wstawiamy na niewielki gaz i mocno podgrzewamy, aż żelatyna będzie płynna. Cały czas mieszamy i uważamy aby żelatyna się nie zagotowała, bo będzie do wyrzucenia. Dodajemy ją do masy*. Połowę masy serowej mieszamy z 200 g jagód i wylewamy na ciasteczkowy spód. Pozostałą połowę trzymamy w temperaturze pokojowej (masa nie powinna stężeć, gdyby zaczynała się ścinać należy ją lekko podgrzać. Formę ze spodem i połową masy wstawiamy do lodówki lub w inne zimne miejsce i czekamy aż stężeje, około 0,5 - 1 h. Pozostałe jagody miksujemy z dodatkiem cukru i dodajemy łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wody. W tym przypadku nie martwimy się tak bardzo grudkami, bo cała ta masa i tak będzie grudkowata. Na zastygnięty sernik wylewamy pozostałą masę serową i robimy ozdobne esy-floresy ze zmiksowanych jagód zgodnie z tym, co pokazują na tym tutorialu. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż wszystko zastygnie.

*Żelatyna - instrukcja obsługi:
Największym problemem przy sernikach na zimno jest powstawanie grudek żelatyny w serniku. Problem wynika stąd, że żelatyna jest gorąca a sernik zimny w związku z czym żelatyna tężeje zanim ją dobrze rozprowadzimy w masie serowej. Aby temu zaradzić możemy podgrzać masę serową na niewielkim ogniu do temperatury pokojowej (cały czas energicznie mieszając). Samą żelatynę po rozpuszczeniu w wodzie nieco schładzamy, choć oczywiście żelatyna rozpuszczona w tak małej ilości wody zacznie zastygać nawet przy wysokiej temperaturze. Żelatynę wlewamy powoli, cały czas ubijając masę serową mikserem. Żelatyna dodana w ten sposób nie będzie tworzyć grudek. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...