sobota, 20 lipca 2013

ziemniaki po litewsku wg Neli Rubinstein



Bardzo proste, chłopskie danie - ziemniaki wymieszane z kwaśną śmietaną, drobno pokrojoną cebulą, posypane świeżo mielonym pieprzem - kojarzy mi się zawsze z latem, wsią, jedzeniem na dworze, z upałem, który sprawia, że nie chce się wcale gotować. Przepis podaję za autorką, ale ja zazwyczaj robię to danie "na oko".



ZIEMNIAKI PO LITEWSKU WG. NELI RUBINSTEIN


  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 3 łyżki stołowe bardzo drobno posiekanej cebuli
  • 7-8 łyżek stołowych śmietany
  • 1 łyżka stołowa lub więcej grubo zmielonych lub rozgniecionych ziarenek czarnego pieprzu
  • sól do smaku
Obrane ziemniaki gotujemy w całości w osolonej wodzie i odcedzamy. Dodajemy do nich cebulę i śmietanę i mieszamy drewnianą łyżką - podczas tego mieszania rozpadną się na kawałki różnej wielkości. Wykładamy na talerze i posypujemy pieprzem. Nela Rubinstein radzi, żeby podawać tak przyrządzone ziemniaki z mięsem, ale ja zazwyczaj jem je na lekki obiad z kubkiem kwaśnego mleka czasem  zagryzając kiszonymi ogórkami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...