sobota, 27 lipca 2013

zupa z pomidorów i pieczonej papryki

Typowa letnia zupa - wychodzi najlepiej, gdy użyjemy do niej pomidorów dojrzewających w słońcu, słodkich i pełnych smaku. W zimie lepiej użyć pomidorów z puszki niż tych dostępnych przez cały rok w supermarketach. Pieczona papryka bardzo dobrze współgra z pomidorami tworząc harmonijną całość. Zupę posypujemy grubo siekaną zieloną pietruszką, która nie jest tylko miłą dla oka dekoracją, ale całkiem ważnym dopełnieniem smaku tej zupy.



ZUPA Z POMIDORÓW I PIECZONEJ PAPRYKI

  • 2 czerwone papryki
  • 800 g pomidorów (około 7 sztuk średniej wielkości)
  • 1 duża cebula pokrojona
  • 4 ząbki czosnku
  • garść liści bazylii, porwanych w grube kawałki (opcjonalnie)
  • 0,75 l bulionu  warzywnego lub wody
  • sól do smaku
do podania:
  • grzanki z chleba pokrojonego w kosteczkę 
Najpierw pieczemy paprykę. Dwie papryki wkładamy na blachę do piekarnika nagrzanego na 200 - 220 stopni C na najwyższą półkę i opiekamy, aż staną się lekko czarne (około 10 - 15 minut). Obracamy na stronę, która się jeszcze nie opiekła i pieczemy tak długo, aż cała papryka będzie równomiernie zrumieniona. Możemy również opiekać papryki na patelni grillowej obracając je od czasu do czasu, ale to bardziej czasochłonna metoda. Jeśli pieczemy paprykę w w piekarniku, możemy przygotować ją dzień wcześniej, np. przy okazji pieczenia czegoś innego. Upieczoną paprykę wkładamy do garnka, przykrywamy pokrywką i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy je ze skórki, która powinna zejść bez problemu. 

W garnku, w którym będziemy gotować zupę, podsmażamy na oliwie lub oleju cebulę i czosnek, aż staną się szkliste (nie rumienimy). Dorzucamy pomidory obrane ze skórki (wystarczy polać je wrzątkiem a skórka sama z nich zejdzie), pieczoną paprykę w kawałkach, zalewamy bulionem i gotujemy przez około 15 minut, aż pomidory nieco się rozgotują. Wyłączamy gaz, dodajemy liście bazylii, po czym miksujemy zupę w blenderze. Z podanej ilości bulionu wychodzi dosyć gęsta zupa, jeśli chcemy ją rozrzedzić, dolewamy go więcej. Zupę podajemy z grzankami z chleba i posypujemy grubo posiekaną natką pietruszki. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...