poniedziałek, 12 sierpnia 2013

brzoskwinie zapiekane z cynamonem i cytryną


Przeglądając ostatnio ulubione blogi kulinarne, zauważyłam nasilający się trend wakacyjnego lenistwa wzrastającego wraz z podnoszącą się temperaturą. Przepisy stają się coraz bardziej uproszczone (co nie znaczy, że niedopracowane), nie wymagają rozgrzewania piekarnika lub nie pojawiają się wcale :). Wirus wakacyjnego lenistwa dopadł i mnie - dziś szybki deser brzoskwiniowy, którego najbardziej pracochłonną częścią jest obranie owoców ze skórki. 

BRZOSKWINIE ZAPIEKANE Z CYNAMONEM I CYTRYNĄ


  • 0,5 kg brzoskwiń (4 - 5 niezbyt dużych sztuk)
  • 2 łyżki brązowego cukru (lub więcej jeśli brzoskwinie nie są słodkie) 
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • skórka otarta z połowy cytryny lub 1/4 pomarańczy






















Mieszamy cukier, cynamon i skórkę cytrynową/pomarańczową. Brzoskwinie obieramy ze skórki - jeśli są mocno dojrzałe skórka zejdzie sama, jeśli nie,  wsadzamy je na minute do wrzątku i obieramy po wyjęciu. Kroimy je na połówki, układamy na blaszce, posypujemy cukrem wymieszanym z przyprawami i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 15 - 20 minut. Podajemy z lodami waniliowymi -domowymi (jeśli kogoś nie ogarnęło wakacyjne lenistwo) lub kupnymi albo z gęstym jogurtem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...