czwartek, 15 sierpnia 2013

muhammara - syryjski dip z papryki i orzechów


Muhammara to dip/sos pochodzący z Aleppo w Syrii, spożywany na Bliskim Wschodzie oraz w niektórych krajach Azji Centralnej. Ze względu na tak szeroki obszar geograficzny na którym występuje, istnieje wiele lokalnych odmian tej potrawy.  Zawsze jednak w jej skład wchodzi pieczona papryka (najlepiej odmiana z Aleppo) i orzechy włoskie, jedynie dodatki takie jak syrop z granatów, cytryna, czosnek, ostra papryka czy kumin mogą być różne. Przygotowując swoją muhammarę korzystałam z tego przepisu, (sam post Maureen też jest ciekawy).

MUHAMMARA

  • 2 pieczone papryki (jak upiec paprykę tutaj)
  • 1 szklanka orzechów włoskich, podpieczonych
  • 2/3 szklanki okruchów ze świeżego chleba lub panko, podpieczonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki syropu z granatów (można ewentualnie zastąpić syropem klonowym i dodać nieco soku cytrynowego, bo smak syropu z granatów nie jest bardzo wyczuwalny)
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
Wszystkie składniki ucieramy w blenderze na pastę  - w zależności od preferencji może mieć gładką konsystencję lub bardziej grudkowatą. Podajmy z pitą, ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki, jako dodatek do mięs (np kebabu) lub do smarowania tostów.



2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie pasty... Orzechy i papryka, bosko! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, a dodatki można dostosować do własnych upodobań.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...