sobota, 17 sierpnia 2013

Spaghetti z pieczoną papryką i karmelizowanym czosnkiem w sosie śmietanowym


Dopiero całkiem niedawno odkryłam, jak niesamowicie dobry jest karmelizowany czosnek. I z zapałem godnym neofity co rusz karmelizuję ząbki czosnku i dodaję gdzie się da. Przepis na karmelizowany czosnek znalazłam tutaj (troszkę go zmieniłam), a oryginalnie pochodzi z książki Y. Ottolenghiego Plenty. Jeśli nie macie ochoty przygotowywać makaronu, który dzisiaj proponuję, wypróbujcie chociaż sam czosnek - naprawdę warto.


A po tym wstępie czas na przyznanie się do małego grzechu - mój sos śmietanowy zawiera dodatek mąki pszennej! Zdaję sobie sprawę, że dla wielu osób ten sposób zagęszczania sosu będzie kontrowersyjny, a jedyną słuszną metodą byłoby redukowania śmietanki. Zapewniam jednak, że mąka jest niewyczuwalna, a dzięki niej sos lgnie do makaronu niczym opiłki żelaza do magnesu, więc dla takiego efektu warto zaryzykować małą kulinarną zbrodnię.



SPAGHETTI Z PIECZONĄ PAPRYKĄ I KARMELIZOWANYM CZOSNKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM

na około 200 - 250 g makaronu
  • 3 pieczone papryki (przepis tutaj) pokrojone na wąskie paseczki
  • 1 por pokrojony na talarki
  • 250 ml śmietany 30% (1 szklanka)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • sok z cytryny do smaku (bardzo ważny składnik - bez cytryny sos śmietanowy może być mdły)
  • sól
karmelizowany czosnek:
  • 2 główki czosnku (obrane i podzielone na ząbki)
  • 20 ml octu balsamicznego
  • łyżeczka cukru
  • sól (opcjonalnie)
Papryki i czosnek można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Papryki przyrządzamy według przepisu, który zalinkowałam w składnikach. 

Czosnek wsadzamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby go przykryła. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 3 minut na małym ogniu (czas gotowania zależy oczywiście od wielkości ząbków). Po tym czasie czosnek odcedzamy, garnek suszymy i wlewamy na dno nieco oliwy lub oleju. Wrzucamy czosnek i podsmażamy około 5 minut aż stanie się jasnozłoty. Wsypujemy cukier, dobrze mieszamy, dolewamy ocet i gotujemy chwilę aż cały ocet odparuje, a czosnek będzie pokryty lepkim syropem.

Wstawiamy wodę na makaron. 
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę lub olej, wrzucamy pora i posypujemy go łyżeczką soli. Chwilę podsmażamy aż stanie się szklisty, po czym dodajemy papryki. Smażymy kolejną chwilę, wlewamy połowę śmietany, dosypujemy bazylię. Dwie łyżki mąki mieszamy z pozostałą śmietaną, tak aby nie było grudek i wlewamy do sosu na patelni. Dobrze mieszamy - ma powstać gęsty sos, który dokładnie oblepi makaron. Gdy sos będzie już gotowy dodajemy karmelizowany czosnek. Sprawdzamy czy nie potrzeba soli, dodajemy sok z cytryny i mieszamy z makaronem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...