niedziela, 1 września 2013

ciasto ze śliwkami z korzenną nutą

Pierwsze śliwki robaczywki? 
Od czasu mojego dzieciństwa robaki stopniowo coraz rzadziej pojawiały się w śliwkach aż zniknęły zupełnie, stając się pewnie gatunkiem zagrożonym wyginięciem. Brak śliwkowych lokatorów ułatwia jedzenie, choć oczywiście za cenę dreszczyku emocji przy rozgryzaniu kolejnej śliwki: będzie robak czy nie? Wraz z robakami zginęły zapewnienia, że akurat ten robaczywy owoc  musi być bardzo dobry, skoro wybrał go robak. Albo pocieszanie delikwenta, który skonsumował śliwkę-robaczywkę, że dostał darmową wkładkę mięsną. Przedstawiam przepis na placek śliwkowy, ale jeśli nie macie własnego drzewka, nie liczcie na mięsną wkładkę gratis.



CIASTO ZE ŚLIWKAMI Z KORZENNĄ NUTĄ
przepis na blachę o wymiarach 36 cm na 24 cm

ciasto półkruche:

  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru-pudru
  • 1 duże jajko
  • ok. 3-4 łyżki śmietany  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
nadzienie śliwkowe:
  • 1 kg twardych śliwek (waga z pestkami)
  • 3/4 - 1 szklanki cukru (w zależności od rodzaju śliwek)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • po 0,5 łyżeczki imbiru i gałki muszkatołowej
  • 3 ziarna ziela angielskiego rozgniecione
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
ciasto:
Mąkę mieszamy z pozostałymi sypkimi składnikami. Dodajemy masło pokrojone w kosteczkę i rozcieramy je palcami aż osiągnie konsystencję kaszy. Dodajemy jajko a następnie śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na połowę, rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach blachy do pieczenia. Przycinamy papier do pieczenia na wielkość blachy, podsypujemy go mąką i rozwałkowujemy na nim drugą połowę ciasta. Jeśli ciężko nam rozwałkować ciasto na pożądany kształt możemy odrywać kawałki ciasta i rozgniatać je rękami. Należy jednak tego unikać, gdyż ciasto w miejscu łączenia może się po upieczeniu łamać. Tak przygotowane blaty ciasta w sadzamy do lodówki na około  0,5 godziny. Można  oczywiście ciasto najpierw schłodzić a dopiero potem rozwałkować, jednak zrobienie tego w odwrotnej kolejności jest wygodniejsze. 

nadzienie śliwkowe:
Śliwki myjemy, suszymy, wyciągamy pestki i kroimy na ćwiartki lub połówki. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz mąkę i od razu wykładamy na spód ciasta (nie trzeba go wcześniej podpiekać). Drugim kawałkiem ciasta przykrywamy śliwki tak aby papier do pieczenia był na wierzchu. Delikatnie go ściągamy i wsadzamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 45 minut, do delikatnego zrumienienia wierzchu. Studzimy kilka godzin tak aby masa śliwkowa nabrała gęstej konsystencji. Jeśli pokroimy ciasto za wcześnie nadzienie będzie wypływać.



4 komentarze:

  1. Ja robię, że tak powiem, analogiczną szarlotkę. To najprostsza ale moja ulubiona jej wersja. Jakoś dotychczas nie pomyślałam, żeby podmienić owoce na śliwki.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja nie pomyślałam, żeby zamienić śliwki na jabłka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowałam ze śliwkami. Proste i pyszne.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...