sobota, 21 września 2013

risotto z dynią


Zadziwiająco dobre danie biorąc pod uwagę ograniczoną listę składników. Wydawało mi się, że dynia, która sama w sobie nie ma wyrazistego smaku, nie zdoła wzbogacić najprostszego risotta. Powstało jednak danie kremowe, aksamitne i delikatne, ale absolutnie nie mdłe. Idealne propozycja na domowy wieczorny posiłek - dla mnie miska parującego risotto po całym dniu pracy i załatwiania różnych spraw była najlepszym ukojeniem. Przepis pochodzi od Gordona Ramsey'a (link), autor dodaje jeszcze do tej potrawy smażone liście szałwii, ja jednak użyłam świeżej natki pietruszki.

RISOTTO Z DYNIĄ

  • 500 - 600  g dyni pociętej na kawałki wielkości 1 cm
  • 300 g ryżu arborio lub carnaroli
  • ok. 1,3 l bulionu warzywnego, najlepiej domowego
  • 50 g startego parmezanu lub innego twardego sera (u mnie dziugas)
  • ok. 50 g masła
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • natka pietruszki do posypania
Dynię podsmażamy w niewielkiej ilości oliwy. Gdy zmięknie odkładamy ok. 1/3 porcji na później, a pozostałe 2/3 miksujemy w blenderze na gładkie purée (można dolać nieco wody). Na patelni, na której przygotujemy risotto rozgrzewamy oliwę i podsmażamy ryż przez ok. 1 min., następnie wlewamy chochlę bulionu i czekamy aż ryż go wchłonie całkowicie. Dopiero wtedy wlewamy następną porcję bulionu i gdy zostanie wchłonięta dodajemy następną i tak dalej, aż zużyjemy cały bulion. Sprawdzamy czy ryż jest ugotowany al dente (lub tak jak lubimy:)) - jeśli nie wlewamy jeszcze trochę bulionu. Następnie dodajemy purée z dyni, dobrze mieszamy. Wyłączamy gaz, dodajemy masło, parmezan i odłożoną dynię. Wykładamy na talerz lub do miski i posypujemy pietruszką. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...