środa, 25 września 2013

tarta z jabłkami i musem jabłkowym


Jedna z najlepszych tart jabłkowych jakie jadłam. Przepis jest francuskiej proweniencji (tarte aux pommes), ale tak jak w przypadku wielu tradycyjnych receptur, nie ma jednego słusznego wzorca. Nadzienie i sposób pieczenia tarty zaczerpnęłam ze strony joyofbaking. Użyłam ciasta kruchego ze starego numeru Kuchni, ale można użyć każdego ulubionego ciasta kruchego lub półkruchego. Z podanego przepisu wychodzi o 1/3 ciasta więcej niż potrzeba, ale trudno zmniejszyć przepis i podzielić jajko na pół. Resztę ciasta zamroziłam i wykorzystam do tartaletek lub kruchych ciasteczek.


TARTA Z JABŁKAMI I MUSEM JABŁKOWYM

CIASTO KRUCHE:

  • 150 g masła
  • 250 g mąki 
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
MUS JABŁKOWY:
  • 300 g miękkich jabłek
  • szczypta cynamonu
  • szczypta skórki cytrynowej
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru (lub nieco więcej w zależności od tego jak słodkie są jabłka)
WIERZCH:
  • 2 -3 twarde jabłka (u mnie antonówki)
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • cukier puder do posypania
  • 3-4 łyżki marmolady morelowej (można użyć też pomarańczowej lub brzoskwiniowej) 

Ciasto: Mieszamy wszystkie sypkie składniki, dodajemy masło pokrojone w kostkę i rozcieramy je na drobną kaszę. Dodajemy jajko i szybko wyrabiamy kruche ciasto. Wałkujemy je i wykładamy nim formę do tart. Chłodzimy przez ok. 0,5 h i podpiekamy w temperaturze 190 stopni aż ciasto lekko się zrumieni.

Mus jabłkowy: Jabłka kroimy w małą kostkę, dodajemy pozostałe składniki i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, najlepiej bez dodatku wody. Gdy jabłka będę już miękkie rozcieramy je łyżką lub np ugniataczem do ziemniaków. Odparowujemy ewentualny nadmiar wody i sprawdzamy czy nie trzeba dodać jeszcze cukru lub soku z cytryny. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia.

Wierzch: Jabłka kroimy na plasterki grubości około 3-5 mm. 

Na podpieczonym spodzie tarty rozprowadzamy mus jabłkowy, na wierzchu promieniście układamy jabłka. Smarujemy plasterki jabłek masłem i pieczemy tartę około 30 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Gdy jabłka będą już upieczone wyciągamy tartę i włączamy opcję grill w piekarniku. Posypujemy tartę cukrem pudrem, owijamy brzegi tarty folią aluminiową i wstawiamy z powrotem do piekarnika i czekamy aż brzegi jabłek zbrązowieją. Zabierze to dosłownie chwilę, trzeba bardzo uważać, żeby nie jabłka się nie spaliły. Wyciągamy z piekarnika i smarujemy marmoladą wymieszaną z odrobiną wody (jeśli w marmoladzie są kawałki owoców, to je odcedzamy). 

zabezpieczamy brzegi tarty przed spaleniem



3 komentarze:

  1. Jaka ładna kompozycja na ostatnim zdjęciu.
    Ja po ostatnich eksperymentach też wiem, że z mojego przepisu z pewnością ciasta zostanie, więc wczoraj zrobiłam z dwóch porcji i będzie z pewnością na trzy tarty:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniała ;-)

    pozdrawiam!
    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...