środa, 11 września 2013

ziemniaki smażone z curry i papryką


Nieco zmodyfikowana wersja odsmażanych ziemniaków. Dobry przykład na to, jak niewielkie zmiany tradycyjnej receptury mogą odmienić banalne danie. 

ZIEMNIAKI SMAŻONE Z CURRY I PAPRYKĄ

  • ugotowane ziemniaki (u mnie było 450 g)
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka
  • 2-3 łyżeczki curry
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • kolendra lub pietruszka do posypania
  • olej do smażenia
Ziemniaki kroimy na plasterki, cebulę w piórka, a paprykę w paski. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy ziemniaki - smażą się najdłużej. Posypujemy je curry, delikatnie mieszamy i po około 10 minutach dodajemy cebulę i paprykę. Smażymy aż ziemniaki będę rumiane, dodajemy sól i wykładamy na talerz. Posypujemy kolendrą lub pietruszką, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.


2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...