środa, 9 października 2013

brownie vs brownie

Przepis na rewelacyjne brownie znalazłam przypadkiem - upiekłam ciasto prababci z Biblioteki Poradnika Domowego dołączonego do jakiejś innej gazety. Po upieczeniu okazało się, że placek prababci spełnia wszystkie kryteria, żeby być klasycznym brownie - jest płaski, ciężki, wilgotny. Piekłam już wiele brownie i to jest najlepsze, jakie do tej pory upiekłam. Poszukiwanie doskonałości nie kończy się jednak nigdy (a poszukiwania przepisu doskonałego to moja wielka potrzeba), upiekłam więc brownie z przepisu Altona Browna, z samego kakao. I tu, niestety, zamiast oczekiwanego sukcesu, odniosłam spektakularną porażkę - brownie okazało się twarde i suche. Co ciekawe w smaku było bardziej czekoladowe niż klasyczne brownie z czekolady i ta różnica była naprawdę duża - mniej więcej taka jak między czekoladą 60 % kakao, a czekoladą 80% kakao. Nie skreślam więc tego przepisu zupełnie, ale muszę pomyśleć, jak go wykorzystać w inny sposób - np. jako spód do jakiegoś ciasta z kremowym nadzieniem - myślę, że wtedy taki suchy podkład będzie idealny. A poniżej przedstawiam przepis na to udane brownie (na dużą blachę).

BROWNIE:
(przepis na blachę 36 na 24 cm)
  • 25 dag gorzkiej czekolady (jak najlepszej jakości)
  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 6 jaj
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych (lub włoskich albo migdałów)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki brandy (lub innego mocnego aromatycznego alkoholu np. rumu)
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej, opcjonalnie
Masło i czekoladę  rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy do temperatury pokojowej i dodajemy żółtka ubite z połową cukru. Do powstałej masy dodajemy kakao, orzechy, mąkę, sól, brandy i ewentualnie skórkę pomarańczową i mieszamy na jednolitą masę. Białka ubijamy z resztą cukru i delikatnie dodajemy do masy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 20 - 30 min (czas pieczenia będzie się różnił w zależności od piekarnika)- do wytworzenia się charakterystycznej jasnobrązowej skórki (widać ją na zdjęciach). Ciasto będzie wilgotne w środku i płaskie - tak właśnie wygląda brownie. 

brownie udane

coś, co na pewno brownie nie jest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...