sobota, 12 października 2013

jak smakuje sos grzybowo-parmezanowy?


Pewnie niewiele osób odpowiedziałoby dobrze na pytanie zawarte w tytule posta, więc od razu wyjaśniam - tytułowy sos ma smak umami. Dzisiejszy przepis zawiera składniki charakteryzujące się sporą dawką naturalnego kwasu glutaminowego, który występuje w dużych ilościach m. in. w grzybach i dojrzewających serach. Kwas glutaminowy jest rozpoznawany przez specjalne receptory na językach ludzi i zwierząt, a odczuwany jest jako piąty smak - umami. Tak jak dobrze znany glutaminian sodu, poprawia smak większości potraw, ale nie jest tak kontrowersyjny jak jego sztuczny odpowiednik. Delektujmy się więc makaronem z sosem grzybowo-parmezanowym, bez obaw o skutki uboczne (choć ostatnio coraz częściej słyszę głosy, że glutaminian nie taki straszny jak go malują).
A już tak na marginesie, to zastanawiam się czy moje danie spodobałoby się profesorowi Ikedzie, odkrywcy umami.


MAKARON Z SOSEM GRZYBOWO-PARMEZANOWYM


  • ok. 200 g makaronu (u mnie pappardelle)
  • 300 g grzybów (podgrzybki, borowiki), pokrojonych na wąskie paski
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 40 g tartego parmezanu
  • 1 szalotka, drobno pokrojona
  • 2 liście laurowe
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • masło do smażenia
  • pietruszka i cienkie płatki parmezanu do podania
Na patelni rozgrzewamy masło i delikatnie podsmażamy szalotkę, aż stanie się szklista. Dodajemy grzyby i dusimy pod przykryciem ok 20 min. Zwiększamy ogień i dodajemy  śmietankę oraz liście laurowe. Śmietankę gotujemy aż się zredukuje do konsystencji sosu, dodajemy parmezan. Solimy i pieprzymy do smaku, mieszamy z ugotowanym makaronem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...