środa, 2 października 2013

sernik nowojorski, oryginalny


Czy zastanawialiście się  jak powstał  i zyskał popularność sernik nowojorski? Pewnie nie, gdyż nawet nie spodziewaliście się jak ciekawa historia wiąże się z  Lindy's cheesecake. Otóż sernik nowojorski pochodzi z legendarnej restauracji Lindy's mieszczącej się, a jakże, w Nowym Jorku. Otwarta w 1921 r., roku wprowadzenia prohibicji, szybko stała się miejscem, w którym wypadało bywać, licznie odwiedzanym przez  gwiazdy Broodway'u, pisarzy, artystów oraz  szemrany półświatek. Restauracja, jak każda inna, serwowała różne dania, ale zasłynęła z doskonałego sernika, który stał się w końcu synonimem nowojorskiego, a nawet amerykańskiego deseru. Oprócz sernika Lindy's było znane z bezczelnych kelnerów:

Klient: Kelner, te ostrygi są bardzo małe.
Kelner:Tak, proszę pana.
Klient: I nie wyglądają na świeże.
Kelner: Więc ma pan szczęście, że są bardzo małe.
(przytaczam na podstawie toledoblade)

W musicalu z lat pięćdziesiątych Guys and Dolls, jeden z bohaterów, Nathan Detroit (czyli nowojorski gangster Arnold Rothstein) wychwala smak sernika, który jada w restauracji Mindy's (zgadnijcie, jaka restauracja była tu pierwowzorem?), która, jak twierdzi, jest jego ulubionym biurem. Niestety, Rothstein nie mógł się długo cieszyć smakiem tego doskonałego sernika, gdyż w 1928 właśnie w Lindy's odebrał telefon, który zwabił go do pobliskiego Park Central Hotel, gdzie został zamordowany. Wielu innych barwnych bywalców tego miejsca zostało uwiecznionych w opowiadaniach Damona Runyona, pisarza i dziennikarza i oczywiście bywalca Lindy's.

Legenda legendą, wróćmy jednak do przepisu na sernik. Spód w oryginalnym przepisie jest wykonany z ciasta kruchego - zrobiłam tak jak każe przepis, ale była to pomyłka. Ciasto było twarde i bez smaku. Ciasteczkowy spód byłby znacznie lepszym pomysłem. Sam sernik wyszedł taki, jaki powinien - kremowy, delikatny z lekkim aromatem wanilii oraz skórek z pomarańczy i cytryny. Wydaje mi się, że w porównaniu do wersji np. Nigelii czuć w nim wyraźniej ser (aczkolwiek w żadnym wypadku nie przypomina polskiego sernika).

"Would you not agree that Mindy's cheesecake is the best cheesecake alive?"


LINDY'S CHEESECAKE
 (przepis i powyższy tekst na podstawie tego artykułu)

przepis na tortownicę o średnicy ok 24 cm

SPÓD Z CIASTEK:

  • 120 g ciastek typu petit beurre lub digestive biscuits, zmielonych
  • 100 g rozpuszczonego masła

MASA SEROWA:
  • 1100 g kremowego sera typu Philadelphia
  • 5 jajek
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki cukru (w oryginalnym przpisie 1 i 3/4, ale to zdecydowanie za dużo)
  • ziarenka wydłubane z laski wanilii
  • 1,5 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • 1,5 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 50 ml śmietany kremówki
Najpierw przygotowujemy spód: Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Zmielone ciastka mieszamy z masłem, wykładamy powstałą masą tortownicę o średnicy ok. 22 cm. Podpiekamy przez ok. 15 min, wyciągamy z piekarnika i studzimy.
W dużym naczyniu wymieszać wszystkie składniki oprócz jajek. Można wymieszać je ręcznie lub użyć miksera, ale w tym drugim przypadku należy zrobić to delikatnie, aby nie wtłoczyć do masy zbyt dużo powietrza. Dodać kolejno po jednym jajku a następnie żółtka. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 250 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i pieczemy około 1 - 1,5 h. Jeśli sernik zacznie brązowieć, przykrywamy go folią aluminiową. Sernik po upieczeniu nie będzie zupełnie ścięty, po środku może być nieco galaretowaty. Studzimy go a następnie chłodzimy w lodówce przez kilka godzin - najlepiej przez noc.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...