środa, 6 listopada 2013

sernik z likierem amaretto

Jest to sernik typu nowojorskiego - o powstaniu tego rodzaju serników możecie przeczytać tutaj. Aromatu nadaje mu likier amaretto, który możecie zastąpić Waszym ulubionym likierem, jeśli akurat nie lubicie posmaku amaretto. Do tego koniecznie filiżanka dobrej  kawy i mamy miłą chwilę przyjemności. Przepis pochodzi z tej strony, ja go nieco zmodyfikowałam.


SERNIK Z LIKIEREM AMARETTO
przepis na tortownicę o średnicy 23 cm

spód:

  • 150 g ciasteczek typu digestive biscuits, zmielonych
  • 60 g roztopionego masła
  • 3 łyżki drobno posiekanych migdałów a następnie podprażonych na patelni
masa serowa:
  • 700 g kremowego serka
  • 3 jajka L
  • 1 żółtko L
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 150 ml likieru amaretto
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
Wszystkie składniki spodu mieszamy ze sobą i wykładamy na tortownicę. Dokładnie ugniatamy dłońmi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 15 minut aż się podpiecze.

Serek ucieramy z mąką i cukrem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, a potem żółtko. Następnie wlewamy śmietankę i amaretto i dokładnie mieszamy aż masa będzie jednolita. Wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni C, następnie obniżamy temperaturę do 100 stopni C i pieczemy przez 1 godz. i 15 min. Po tym czasie sernik powinny być ścięty na brzegach, w środku może być galaretowaty. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik jeszcze na pół godz. Po tym czasie studzimy go temperatury pokojowej, a następnie chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. 



1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...