środa, 20 listopada 2013

super cienkie naleśniki i krokiety z kapusty z grzybami


Krokiety z kapustą i grzybami wydają się być jedną z najprostszych rzeczy do zrobienia, ale jest to danie często serwowane na Wigilię, więc chcemy by  wyszły idealne. Dla mnie kluczem do sukcesu są jak najcieńsze naleśniki wypełnione farszem, w którym wyraźnie czuć smak  grzybów. O ile dodanie dużej ilości grzybów do kapusty jest łatwe do wykonania, o tyle cienkie, nierwące się naleśniki nie tak łatwo uzyskać. Dziś chcę zaprezentować przepis znaleziony kiedyś na Galerii Potraw, z którego korzystam już od dawna. Ciasto na te naleśniki zawiera dużo jajek, dzięki czemu są one elastyczne i nie rwą się nawet, gdy są bardzo cienkie. Gdy mam ochotę na naleśniki z dżemem, wolę aby były bardziej mięsiste, ciastowate, jednak do wszelkich naleśników z wytrawnym farszem, to ciasto jest idealne.

SUPER CIENKIE NALEŚNIKI
( z podanej ilości ciasta wychodzi ok. 8 dużych naleśników o średnicy 28 cm)

SZKLANKA = 250 ML
  • 55 g masła, roztopionego (można je dodatkowo skarmelizować)
  • 1,5 szkl mleka 
  • 3 jajka 
  • 3/4 szklanki maki 
  •  0,5 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
Mleko zagotowujemy i odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie miksujemy wszystkie składniki na gładkie ciasto i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie możemy zacząć smażyć naleśniki - ja delikatnie smaruję patelnię olejem, tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika, potem smażę bez dodatkowego tłuszczu. Wszystko jednak zależy od rodzaju patelni. 




FARSZ Z GRZYBÓW I KAPUSTY
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych podgrzybków lub prawdziwków (można dać więcej)
  • 2 - 3 średnie cebule, drobno pokrojone
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
PANIERKA
  • 1 jajko L
  • bułka tarta
Kapustę, liść laurowy i ziele angielskie zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy na małym ogniu aż kapusta zmięknie, ok. 0,5 h. Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy na małym gazie ok. o,5 h. Pod koniec gotowania kapusty warto wrzucić grzyby wraz z wodą, w której się gotowały do garnka z kapustą - wywar grzybowy ma bardzo silny smak i niezwykle  wzmocni grzybową nutę w farszu. Wywar z grzybów można też zachować do zupy grzybowej, risotta z suszonych grzybów lub do sosu grzybowego. Cebulę podsmażamy na smalcu lub oleju. Grzyby i kapustę odcedzamy  a następnie mielimy w maszynce do mięsa lub drobno siekamy. Dodajemy cebulę, całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie farsz nakładamy na naleśniki - kładę nadzienie na środek, a brzegi naleśnika zakładam na siebie, ale można takie naleśniki zrolować lub nadać im jeszcze inny kształt. Przed smążeniem krokiety moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju aż będą zrumienione.


1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...