sobota, 23 listopada 2013

zapiekanka mięsna w stylu shepherd's pie

Klasyczna shepherd's pie to zapiekanka z użyciem mięsa jagnięcego, tradycyjne danie kuchni brytyjskiej. Ja zrobiłam wersję nieco spolszczoną, czyli zamiast jagnięciny użyłam mieszanki mięsa wołowego i wieprzowiny. Wyszło danie idealne na chłodny, listopadowy dzień - domowe, sycące, pyszne. Inspirowałam się przepisem Gordona Ramsey'a z tej strony, tylko użyłam innego mięsa i nie dodałem wina (nie byłam pewna czy cały alkohol wyparuje, a na obiedzie była osoba niepijąca). Warstwa ziemniaczana jest dosyć cienka, więc śmiało można ją podwoić, jeśli ktoś woli danie mniej mięsne.


ZAPIEKANKA MIĘSNA W STYLU SHEPHERD'S PIE
na formę żaroodporną o wymiarach 23 cm na 23 cm

warstwa mięsna

  • 1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 2 pory
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 ml bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • 4 łyżki sosu Worcestershire (lub do smaku)
  • sól i pieprz do smaku
warstwa ziemniaczana
  • 750 g ziemniaków
  • 50 g masła
  • 100 g sera cheddar
  • pół szklanki posiekanego szczypiorku
  • ewentualnie odrobina mleka lub słodkiej śmietanki, gdyby ziemniaki były bardzo suche
Mięso podsmażamy partiami na oleju i przekładamy do garnka lub brytfanny. Dwie minuty przed końcem smażenia dodajemy czosnek. Na tej samej patelni podsmażamy pory i cebulę aż zrobią się szkliste (nie rumienimy). Dodajemy sos Worcestershire a następnie koncentrat pomidorowy. Pory, cebulę i rozmaryn dodajemy do mięsa, wlewamy bulion drobiowy i gotujemy bez przykrycia  przez około 15 minut aż sos nieco odparuje. Odstawiamy do ostygnięcia

Ziemniaki gotujemy do miękkości i ucieramy z masłem na purée. Dodajemy 3/4 sera i szczypiorek. Do żaroodporngo naczynia przekładamy warstwę mięsną i przykrywamy ją warstwą ziemniaczaną. Posypujemy resztą startego sera, posypujemy delikatnie solą i świeżo mielonym pieprzem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy około 0,5 godziny lub do zrumienienia się sera.

1 komentarz:

  1. Lubię takie zapiekanki. Zwłaszcza o tej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...