sobota, 9 listopada 2013

ziemniaki pieczone z cheddarem i cebulą

Ziemniak już od jakiegoś czasu cieszy się niezbyt dobrą opinią - a to jest tuczący, a to indeks glikemiczny nie taki, to znowu spożywanie go świadczy o zaściankowości i niewyszukanym guście kulinarnym. W ostatnich latach został częściowo zrehabilitowany, ale tylko gdy jest jedzony bez żadnych dodatków i najlepiej ugotowany na parze.
Ja ziemniaki uwielbiam, jem je często i zazwyczaj z jakimś tłustym dodatkiem - mlekiem, śmietanką czy masłem.
Dziś mam rewelacyjny przepis dla tych, którzy  nie ulegli antyziemniaczanej propagandzie - ziemniaki pieczone z cheddarem, cebulą, wzbogacone dodatkiem kwaśnej śmietany. Przepis znalazłam na tym blogu, lekko go zmodyfikowałam, bo nawet sama autorka pisze, że robiła te ziemniaki w wielu wariantach. Przepis jest wręcz idealny do modyfikacji - zamiast cheddaru możemy użyć różnych innych serów, do farszu dodać szczypior, estragon, pietruszkę i wiele innych ziół. Za każdym razem  będzie równie smacznie.


ZIEMNIAKI PIECZONE Z CHEEDAREM I CEBULĄ


  • 6 średniej wielkości ziemniaków w miarę równych
  • 200 g sera cheddar 
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 2 - 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 
  • sól i pieprz do smaku
Ziemniaki myjemy (nie obieramy ze skórki!), układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni C (z termoobiegiem) przez około godzinę. Czas pieczenia może się dość znacznie różnić w zależności od wielkości, kształtu i gatunku ziemniaków oraz oczywiście od piekarnika.

W trakcie pieczenia ziemniaków podsmażamy cebulę i czosnek na odrobinie oleju, aż staną się szkliste, nie rumienimy ich. Ma to być powolne smażenie w niskiej temperaturze. Ścieramy ser, przekładamy do miski (zostawiamy trochę sera do posypania ziemniaków podczas zapiekania), dodajemy cebulę i czosnek. Gdy ziemniaki będą miękkie, wyciągamy je z piekarnika i lekko studzimy. Następnie ścinamy wierzch i wydrążamy łyżeczką miąższ, który przekładamy do miski i rozcieramy widelcem lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków na gładką masę.Ziemniaczane łupinki mają pozostać w całości - napełnimy je farszem.

Wszystkie składniki farszu (ziemniaki, cebulę, czosnek i ser) dokładnie mieszamy, dodajemy 2 - 3 łyżki śmietany (jeśli damy jej za dużo, danie zacznie przypominać farsz do ruskich pierogów). Solimy i pieprzymy do smaku. Następnie nadzienie przekładamy do wydrążonych łupinek - farsz będzie nieco wystawał, bo przecież dodaliśmy do miąższu ziemniaczanego jeszcze inne składniki. Posypujemy pozostałym cheddarem i wstawiamy na ok. 20 - 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C aż ser się zrumieni.

Takie ziemniaki można podać jako dodatek do mięs, ja jednak jadłam je jako samodzielne danie, z dużą ilością sałaty rzymskiej z winegretem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...