sobota, 28 grudnia 2013

brukselka smażona na maśle z dodatkiem pestek granatu


Z przyrządzaniem brukselki jest podobnie jak z przyrządzaniem szpinaku - zazwyczaj jest gotowana zbyt długo, co sprawia, że staje się praktycznie niejadalna. O ile dużo zmieniło się na lepsze jeśli chodzi o szpinak, o tyle wiele jeszcze pozostało do zrobienia w obronie brukselki. Dzisiaj proponuję usmażyć ją na maśle i przełamać jej nieco ziemisty smak ożywczym dodatkiem kwaśno-słodkich pestek granatu. Kiedyś eksperymentowałam z dodatkiem suszonej żurawiny, ale była ona za słodka i za bardzo zdominowała smak brukselki. Granat natomiast idealnie go dopełnia. Można też pominąć pestki granatu, bo najważniejszą rzeczą w tym przepisie jest krótkie smażenie brukselki na maśle, w odróżnieniu od tradycyjnego gotowania. Tak przyrządzona brukselka smakuje zupełnie inaczej i jeśli ktoś nadal nie polubi tego warzywa, to już chyba nie ma ratunku.


BRUKSELKA SMAŻONA NA MAŚLE Z PESTKAMI GRANATU


  • 0,5 kg brukselki jak najmniejszej, o zwartych główkach
  • 1 duża cebula pokrojona w piórka
  • 1/2 - 3/4 szklanki pestek z granatu
  • masło do smażenia 
  • sól, grubo mielony pieprz
Brukselkę obieramy z wierzchnich nieładnych liści, płuczemy i kroimy na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy brukselkę i cebulę i smażymy na małym ogniu pilnując, aby masło się nie przypaliło. Trochę liści odpadnie od główek, ale nie ma to większego znaczenia. Gdy brukselka i cebula będą już ładnie zrumienione dolewamy odrobinę wody i dusimy chwilkę pod przykryciem. Należy uważać, zeby nie gotować jej za długo, ma być jeszcze lekko al dente. Można oczywiście próbować usmażyć brukselkę bez podlewania wodą, ale mnie się nie chce nigdy czekać. Gdy warzywa będą już miękkie, doprawiamy je solą i pieprzem i dodajemy pestki granatu. Mieszamy i wyłączamy gaz. 



1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...