wtorek, 3 grudnia 2013

ciastka z żurawinami i skórką pomarańczową


Kolejne ciastka z bloga Averie, tyle, że tym razem musiałam mocno pozmieniać recepturę. W oryginalnym przepisie w skład tych ciastek wchodzi olej kokosowy - za pierwszym razem rzeczywiście go użyłam. Ciasteczka wyszły całkiem dobre, ale nieznośny zapach tego oleju psuł całą przyjemność ich jedzenia. Zastąpiłam go masłem, zmniejszyłam ilość cukru, dodałam skórkę pomarańczową i żurawinę - i voilà- ciasteczka jak marzenie. Miękkie, pachnące pomarańczami o delikatnym posmaku melasy, z dodatkiem żurawin są wprost idealne na grudniowe wieczory. Nie wspominając o tym, że są banalnie proste do zrobienia... 

CIASTKA Z ŻURAWINAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ
(przepis na około 12 - 14 sztuk)

  • 150 g miękkiego  masła
  • 220 g mąki
  • 120 g brązowego cukru Muscovado (ważne)*
  • 1 jajko L
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórka otarta z 1 średniej pomarańczy
  • 1 szklanka suszonych żurawin
Masło ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy cukier, a następnie jajko. Mieszamy ze sobą mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól oraz proszek do pieczenia, dodajemy do ubitej masy. Następnie wsypujemy żurawiny i skórkę pomarańczową i mieszamy dokładnie łyżką. Z ciasta formujemy kulki równej wielkości (np. za pomocą gałkownicy do lodów) i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając 3 - 4 cm odstępu pomiędzy ciasteczkami. Delikatnie rozpłaszczamy je np. wypukłą stroną łyżki. Odstawiamy w zimne miejsce na ok. 2 godziny aż mocno stwardnieją. Ciasto można również trzymać w chłodzie przez 24 godziny i upiec je następnego dnia. Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 min. Ciasteczka bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika będą bardzo miękkie, jakby niedopieczone. Czas pieczenia trudno podać precyzyjnie - autorka  przepisu piekła te ciastka 8 minut - u mnie po tym czasie w żaden sposób nie wyglądały na niedopieczone - były najzwyczajniej surowe. Na pewno trzeba je piec tak długo aż wierzch przestanie być błyszczący, a stanie się matowy. 

*Ciemnego cukru Muscovado nie da się zastąpić cukrem brązowym jasnym ani tym bardziej białym. Ciasteczka będą słodkie, ale nie będą miały charakterystycznego posmaku melasy



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...