piątek, 13 grudnia 2013

pomarańczowy sernik z białą czekoladą i galaretką żurawinowo-cynamonową



POMARAŃCZOWY SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I GALARETKĄ ŻURAWINOWO-CYNAMONOWĄ
przepis na tortownicę o średnicy 23 cm


spód:
  • 100 g zmielonych ciasteczek typu digestive biscuits lub petit beurre
  • 80 g roztopionego masła
masa serowa:
  • 500 g mascarpone
  • 200 g kremowego serka (o wysokiej zawartości tłuszczu, min. 20%)
  • 200 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 200 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny (25 g)
  • sok i otarta skórka z jednej średniej pomarańczy
galaretka żurawinowo-cynamonowa:
  • 300 g żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 150 g cukru (lub do smaku)
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki żelatyny
Ciastka mieszamy z masłem i wykładamy nimi dno tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Odstawiamy na ok pół godziny w chłodne miejsce aż masa stwardnieje.

100 g białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Ubijamy śmietankę na sztywno. W osobnym naczyniu ubijamy na gładką masę mascarpone, serek kremowy, cukier puder, sok i skórkę z pomarańczy. Dodajemy przestudzoną czekoladę (ale nie studzimy jej za bardzo, żeby nie powróciła do stanu stałego) i bitą śmietanę. Żelatynę zalewamy 1/4 - 1/2 szklanki zimnej wody i chwilkę czekamy aż napęcznieje. Następnie podgrzewamy ją na niewielkim ogniu aż stanie się płynna (nie zagotowujemy!). Żelatynę powoli  wlewamy do masy serowej cały czas ubijając tę masę mikserem. Następnie ścieramy pozostałe 100 g czekolady na tarce o grubych oczkach i dodajemy do masy serowej. Wylewamy na zastygnięty spód i zostawiamy do stężenia. Galaretkę żurawinową można wylewać od razu, bo masa serowa jest dosyć gęsta, a i sama galaretka również.

Żurawiny umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem (jak na dżem). Jeśli będzie potrzeba można dodać odrobinę wody, ale gdyby żurawiny nie chciały puścić szybko soku, lepiej je lekko porozgniatać widelcem. Gotujemy ok. 15 minut aż żurawiny zaczną pękać. Owoce umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Jeśli chcemy, taki przecier żurawinowy możemy przetrzeć przez sitko, mi jednak te odrobinki skórek w ogóle nie przeszkadzały. Dodajemy cynamon i ewentualnie więcej cukru. Żelatynę zalewamy zimną wodą (3 - 4 łyżki), zostawiamy chwilkę do napęcznienia i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy do przecieru żurawinowego (dobrze jak będzie jeszcze ciepły, wtedy nie grozi nam ścięcie się żelatyny w grudki) i dokładnie mieszamy. Wylewamy na masę serową i zostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...