poniedziałek, 9 grudnia 2013

zupa z kurczaka i dzikiego ryżu


Scenka w tramwaju: wchodzi mężczyzna około trzydziestki z dzieckiem na oko cztero-, pięcioletnim. Zajmują miejsca, ojciec odbiera  telefon: No, ku*** misiu, ręce opadają. Przecież ci mówiłem, że wsiadam do dziesiątki. Zaj******, teraz będę czekał pod domem." Skończył rozmowę i na pytające spojrzenie syna odpowiada: "Mama wsiadła do innego tramwaju, nie będzie jechać z nami."
Kolejna scenka. Czekam na przystanku, właśnie odjeżdża tramwaj 20. Wpada matka z córką, córka pewnie chodzi do pierwszej albo drugiej klasy szkoły podstawowej. Matka: Ku***, spier****** nam dwudziestka."
Ok, kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem - sama czasem przeklinam. Ale żeby przy dziecku? Na cały głos, bez skrępowania w miejscu publicznym? 
A  tych którzy cały dzień wytrzymają bez jednej ku*** albo chu**, zapraszam na talerz pysznej zupy. 





dziki ryż

ZUPA Z KURCZAKA I DZIKIEGO RYŻU
zmodyfikowany przepis z tego bloga

  • 0,5 szklanki dzikiego ryżu (może być wymieszany z białym lub brązowym)
  • 1 pierś z kurczaka (ok 250 g)
  • 1,5 l bulionu z kurczaka
  • 1 średnia marchewka
  • 2-3 łodyżki selera naciowego (można zastąpić odpowiednią ilością selera bulwiastego)
  • ok 8 cm kawałek pora
  • 1/3 szkl. mąki
  • 1 szklanka mleka lub słodkiej śmietanki albo mieszanki tych dwóch
  • 50 g masła + masło do smażenia warzyw
  • 2 - 3 liście laurowe
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
Marchew, seler i por kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na niewielkim ogniu na maśle, bez rumienienia warzyw. Najlepiej zrobić to w garnku, w którym będziemy gotować zupę, nie trzeba będzie wtedy przekładać warzyw. Podsmażone marchew, seler i por zalewamy bulionem, dodajemy dziki ryż, pierś kurczaka oraz liście laurowe i rozmaryn. Gotujemy na małym ok 45 minut od momentu zagotowania zupy. Jeśli zdecydowaliśmy się na dodatek białego ryżu dodajemy go ok. 15 min. przed końcem gotowania. Również pod koniec gotowania przygotowujemy bardzo gęsty sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy masło, dosypujemy mąkę i mieszamy dokładnie. Smażymy przez chwilę (masa nie może się zrumienić!) i powoli dolewamy mleko lub śmietankę, cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Staramy się rozpuścić wszystkie grudki, sos ma mieć gładką konsystencję. Po zagotowaniu  powstanie taki mocno gęsty klajster, który rozrzedzamy dodając płyn z zupy. Z zupy wyciągamy pierś z kurczaka a następnie przelewamy rozrzedzony sos do garnka z zupą i chwilkę gotujemy. Pierś z kurczaka dzielimy dwoma widelcami na małe kawałki i dodajemy do garnka. Zupę podajemy z posiekaną zieloną pietruszką. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...