czwartek, 30 stycznia 2014

ciasto z karmelizowanymi bananami

"Nie sądź książki po okładce" i nie sądź tego ciasta po wyglądzie. Ciasto z karmelizowanymi bananami z przepisu Dana Leparda cieszyło się swego czasu dość dużą i w pełni zasłużoną popularnością i na stałe weszło do mojego kulinarnego repertuaru. Oczywiście nie ze względu na swoje walory estetyczne, ale z uwagi na niezwykły smak. Piekłam je już wiele razy, wprowadzając różne modyfikacje do oryginalnego przepisu. Najważniejszą rzeczą, oprócz redukcji ilości cukru, było krótsze niż zalecane karmelizowanie bananów - dzięki temu w już upieczonym cieście znajdują się małe kawałki bananów. 








CIASTO Z KARMELIZOWANYMI BANANAMI
(butterscotch banana cake wg Dana Leparda)

przepis na blachę o wymiarach 20 cm na 20 cm

  • 200 g cukru 
  • 250 g bananów (waga PO OBRANIU, ok. 3 sztuki)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 175 ml oleju neutralnego smakowo (rzepakowy, ryżowy, słonecznikowy, etc)
  • 2 jajka L
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g razowej mąki orkiszowej, pszennej albo żytniej*
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu**
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 ml jogurtu naturalnego
Na patelni umieszczamy 150 g cukru, dodajemy 25 ml wody, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym lub średnim ogniu aż wytworzy się złocisto-brązowy karmel. Dodajemy do niego masło i ekstrakt z wanilii, a następnie banany pokrojone w kawałki o wielkości 2 cm. Smażymy chwilę aż banany nieco zmiękną i pokryją się karmelem. Nie rozgotowujemy! Ściągamy z ognia i zostawiamy do lekkiego ochłodzenia.
Następnie ubijamy olej, pozostały cukier (50 g) i jajka. Dodajemy jogurt i banany i dokładnie mieszamy. Następnie w osobnej misce łączymy mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon (przyprawę do piernika). Mieszamy wszystko i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50 min lub do suchego patyczka. Podajemy po wystudzeniu.

* można zastąpić mąkę razową zwykłą pszenną mąką. 
** w oryginale są to 2 łyżeczki przyprawy do piernika, ale ja wolę użyć tylko cynamonu


2 komentarze:

  1. Tak oglądam i oglądam i próbuje sobie ten smak wyobrazić i się zastanawiam czy się nie pokusić o zrobienie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo przyjemne, dosyć łatwe ciasto, komuś na pewno będzie smakować - jak nie Tobie to Twojemu mężowi albo synkowi:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...