wtorek, 21 stycznia 2014

czekoladowe ciastka z białek i orzechów laskowych


Dzisiejszy przepis to w zasadzie niewielka przeróbka czekoladowych ciastek z pomarańczową kruszonką. Migdały, które akurat w tych ciastkach są słabo wyczuwalne zamieniłam na orzechy laskowe (można równie dobrze użyć włoskich), a zamiast kruszonki dałam czekoladową polewę również z przepisu Erica Lanlarda. Ta wersja odpowiada mi zdecydowanie bardziej- powstały mocno czekoladowe ciastka z wyraźnym posmakiem orzechowym. Dla wygody zamieszczam ten przepis jeszcze raz, w zmodyfikowanej wersji

CZEKOLADOWE CIASTKA Z BIAŁEK I ORZECHÓW LASKOWYCH

ciastka:
  • 4 białka (u mnie 100 ml)
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 75 g masła
  • 50 g mielonych orzechów laskowych
  • 125 g cukru pudru
  • 40 g mąki pszennej

polewa czekoladowa:
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 25 g masła
  • 0,5 łyżki złotego syropu (golden syrup)
polewa czekoladowa


Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą i masłem umieszczamy nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby miska nie dotykała powierzchni wody) i rozpuszczamy. Mieszamy w drugiej misce orzechy, mąkę i cukier. Do suchych składników dodajemy rozpuszczoną, przestudzoną mieszankę masła i czekolady. Dokładnie mieszamy. Następnie ubijamy mikserem białka na sztywną pianę i ostrożnie dodajemy ją do ciasta. Papilotki na muffinki umieszczamy w formie do pieczenia muffinek (muffinki zupełnie stracą kształt jeśli nie umieścimy ich w formie) i do każdej nakładamy ciasto do wysokości ok. 7/8 (ciastka wiele nie urosną). Gdy ciastka ostygną, przygotowujemy polewę.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło, czekoladę i złoty syrop. Mieszamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą, a masa będzie jednolita. Polewy wychodzi dość sporo w stosunku do ilości ciastek - po wystudzeniu smarujemy ciastka grubą warstwą polewy czekoladowej. 

2 komentarze:

  1. O, kolejny przepis na białka. Dzięki Twojemu blogowi będę miała niedługo problem co z żółtkami zrobić:) Po czym Ci tyle zostaje?

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama nie wiem skąd mam tyle białek. Moja teoria jest taka, że rozmnażają się przez pączkowanie, innego wytłumaczenia nie potrafię znaleźć:). Całe szczęście, że się świetnie mrożą.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...