piątek, 10 stycznia 2014

prawie tagine z kurczaka z morelami i migdałami (dla zapracowanych)

Tak jak obiecałam w poprzednim poście, dziś przepis na tagine wg Davida Lebovitza. "Prawie", które pojawia się w tytule tego wpisu jest nieprzypadkowe - oryginalne tagine  różni się od tego prezentowanego przeze mnie. Przede wszystkim nie używam specjalnego naczynia, od którego to danie wzięło swą nazwę, co wpływa na zmianę smaku. Zamiast kurczaka podzielonego na kawałki użyłam filetów z piersi, co znacznie przyspieszyło czas przygotowania. Moje prawie tagine jest  na tyle dobre i szybkie do przyrządzenia, że warto je wypróbować, nawet jeśli nie jest do końca oryginalne. Nadaje się idealnie na późny, gdy wracamy zmęczeni z pracy i niekoniecznie mamy ochotę stać nad garami przez cały wieczór, a zjedlibyśmy coś zdrowego i niebanalnego.


TAGINE Z KURCZAKA Z MORELAMI I MIGDAŁAMI
przepis z książki Słodkie życie w Paryżu + moje modyfikacje

  • 2 piersi z kurczaka (ok. 500 g)
  • garść suszonych moreli (u mnie organiczne, dlatego są bardziej brązowe niż pomarańczowe)
  • pół szklanki migdałów pociętych w słupki, podprażonych na suchej patelni(można użyć również płatków migdałowych)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1/3 szklanki posiekanej kolendry + trochę do przypbrania
  • ok 0,5 łyżeczki miodu
  • sok z połowy cytryny 
do podania:
  • kasza kuskus


Morele zalewamy niewielką ilością wrzątku i zostawiamy do napęcznienia. Piersi z kurczaka kroimy w kawałki na jeden kęs i posypujemy imbirem, kurkumą, papryką, cynamonem, szafranem i solą. Na patelni lub w garnku z grubym dnem podsmażamy cebulę (nie rumienimy), po czym zwiększamy ogień i wrzucamy kawałki kurczka. Obsmażamy je przez chwilę, a następnie wlewamy bulion i dodajemy kolendrę. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut aż kurczak będzie ugotowany. Po tym czasie przekładamy kurczaka do miski, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i odstawiamy w ciepłe miejsce (np. do lekko nagrzanego piekarnika). Do sosu pozostałego na patelni dodajemy miód i sok z cytryny i gotujemy na średnim ogniu aż sos zmniejszy swą objętość o 1/3. Doprawimy do smaku i wkładamy z powrotem kawałki kurczka. Odsączamy morele z nadmiaru wody i kroimy je w paseczki. Gotowe danie posypujemy morelami, słupkami migdałów i kolendrą. Podajemy z kuskusem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...