sobota, 1 marca 2014

brokuł pieczony z czosnkiem i cytryną

Przepis dość podobny do prezentowanych już sposobów przyrządzania kapusty włoskiej czy kalafiora. W przypadku brokułów należy uważać jedynie, żeby nie zbrązowiały podczas pieczenia w piekarniku, bo stają się nieprzyjemnie suche i bez smaku. Ponadto brokuł traci dużo wody podczas pieczenia, więc należy przygotować go nieco więcej niż gdybyśmy go gotowali. Tak samo jak w przypadku dwóch wspomnianych wyżej warzyw, pieczenia  brokułów pozwala uzyskać smak, który dość znacznie różni się od smaku warzyw gotowanych.


BROKUŁ PIECZONY Z CZOSNKIEM I CYTRYNĄ


  • 1 brokuł (ok 500 g) podzielony na różyczki
MARYNATA
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 duże ząbki czosnku roztarte na pastę
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz
Mieszamy wszystkie składniki marynaty aż utworzy się gładka emulsja. W dużej misce umieszczamy różyczki brokułu i polewamy go marynatą dokładnie ją wcierając. Brokuły umieszczamy na blasze do pieczenia tak aby leżały w jednej warstwie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 15 min. Następnie przewracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 min. Czas pieczenia może się oczywiście różnić w zależności od piekarnika. Gdyby brokuły zaczynały robić się brązowe i wysychać, przykrywamy je folią aluminiową i pieczemy do pożądanego stopnia miękkości.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...