piątek, 14 lutego 2014

kremowa zupa z warzyw

Jest to jedna z niewielu zup, które ugotowałam na wodzie, a nie na wywarze warzywno-mięsnym. Dodatek sosu beszamelowego sprawia jednak, że zupa ta nie ma wodnistego posmaku, czego bardzo nie lubię. Przepis pochodzi z książki Kuchnia Kryszny. Możemy użyć różnych warzyw, pamiętać należy jedynie, żeby miękkie warzywa typu cukinia czy dynia dodać nieco później niż twarde, żeby się nie rozgotowały. Część mleka użytego do sosu beszamelowego można zastąpić słodką śmietanką, żeby uzyskać jeszcze bardziej kremowy smak.


KREMOWA ZUPA Z WARZYW


  • 3 łyżki ghee (ja użyłam oleju rzepakowego)
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki asafetidy (pominęłam)
  • 1 i 1/4  łyżeczki kurkumy
  • 675 g warzyw (u mnie por, brokuł, mrożona zielona fasolka i marchew w mniej więcej równych proporcjach)
  • 1,4 litra wody
  • 3 łyżki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 475 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy liście laurowe, kolendrę, asafetidę i kurkumę i smażymy przez chwilkę. Następnie wrzucamy warzywa pokrojone w drobną kostkę i smażymy aż się delikatnie zarumienią.  Następnie dodajemy wodę, sól i pieprz. Gotujemy aż warzywa będą miękkie ok 10 - 15 minut. 
W czasie gotowania warzyw przygotowujemy sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i delikatnie smażymy. Następnie wlewamy mleko cały czas energicznie mieszając, żeby nie tworzyły się grudki. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy chwilkę żeby pozbyć się zapachu surowej mąki. Nastpęnie wlewamy sos beszamelowy do zupy i całość jeszcze raz zagotowujemy. 

2 komentarze:

  1. Zachęcajoco - zachwycająca. Lubię sobie polskie klasyki zupne właśnie tak podrasowywać orientem. :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...